Ministerstvo zdravotnictví i MMR chtějí nižší DPH na rostlinné mléko

Ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo pro místní rozvoj požadují, aby rostlinné alternativy mléka spadaly v budoucnu do nižší, 12procentní sazby daně z přidané hodnoty. Ministerstva to uvedla mezi svými připomínkami k vládnímu návrhu konsolidace veřejných financí a obě svoji připomínku označila za zásadní. MMR chce také nižší sazbu pro pleny nebo menstruační potřeby.

Ministerstvo zdravotnictví
reklama

Ministerstvo zdravotnictví se také zastává zvýhodnění volnočasových benefitů, které chce ministerstvo financí naopak zrušit. Může hrozit situace, kdy velká část zaměstnanců omezí sportovní a pohybové aktivity, na které jim aktuálně zaměstnavatelé přispívají, varuje. Může se to podle něj promítnout do možného zhoršeného zdravotního stavu zaměstnanců a dlouhodobých výdajů na zdravotní péči.

V důvodové zprávě vládního návrhu se uvádí, že veškeré alkoholické a nealkoholické nápoje mají nově podléhat základní sazbě, tedy 21 procent. Výjimku mají tvořit tekuté mléčné výrobky, kde se má uplatňovat sazba jako pro potraviny, tedy 12 procent.

"Daná položka (rostlinné mléko) je zásadní z hlediska zdravotního významu stran dopadů zdanění rostlinného mléka ve vztahu k pacientům trpícím poruchou vstřebávání laktózy," uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Poukazuje na to, že laktózovou intolerancí trpí podle některých zdrojů asi deset procent obyvatel Česka. Jeví se jako jako nežádoucí takto velkou část populace zatěžovat zvýšením DPH u položky, která je pro ně v mnoha ohledech naprosto nezbytná, míní ministerstvo.

Také úřad vedený Pirátem Ivanem Bartošem požaduje, aby do snížené sazby DPH padaly alternativy mléka, například rostlinné nápoje na bázi sóji, ořechů nebo obilovin. "Nezařazení těchto alternativ mléka do snížené sazby DPH by vytvářelo bezdůvodně diskriminační přístup státu k osobám se zdravotním postižením, s určitým náboženským vyznáním či světonázorem," píše MMR. Zdůvodňuje to tím, že spotřebitelé tyto rostlinné alternativy požívají místo mléka například z důvodu alergií na laktózu nebo kasein.

Stejně tak zásadní je pro MMR připomínka, aby dětské pleny nebo ženské menstruační potřeby spadaly do snížené sazby DPH. "Menstruační potřeby, jako jsou tampony, vložky, menstruační kalhotky a kalíšky, jsou základními životními potřebami pro všechny menstruující ženy," upozorňuje MMR. "Řada zemí po celém světě již zavedla snížené sazby DPH, nebo dokonce osvobodila menstruační potřeby od daně zcela. Tento mezinárodní trend naznačuje, že tato oblast zdanění je potřeba přehodnotit jak z důvodu rovnosti, tak i z hlediska zdravotního dopadu," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky