Mobily jsou špinavější než záchodová prkénka

Naše mobilní telefony jsou sedmkrát špinavější než záchodová prkénka. Pokud je nosíme v koženém obalu, je na nich dokonce 17krát více mikrobů. Zjistila to studie společnosti zabývající se hygienou Initial Washroom Hygiene, ze které cituje belgický list Le Soir.

Ilustrační fotografie
reklama

Srovnáním vzorků ze smartphonů a WC sedátek britská firma zjistila, že telefony v průměru obsahovaly 1479 kolonií baktérií, zatímco prkénka jen 220, tedy sedmkrát méně. Pokud je telefon uložený v plastovém obalu, je počet mikrobů takřka stejný, jako kdyby přístroj žádný obal neměl.

Mikrobi se na telefonech koncentrují, protože s přístroji neustále manipulujeme. Podle studie z roku 2014 jsme na telefon v průměru sahali 221krát za den a toto číslo se od té doby pravděpodobně ještě zvýšilo, domnívá se Le Soir.

Nejen že na mobil pořád saháme, my si jej hlavně s sebou všude nosíme. Podle studie si ho dva z pěti lidí berou v zaměstnání na toaletu, kde se to bakteriemi jen hemží. Jen jeden z pěti lidí telefon po návratu z WC očistí.

Zvláštní hygienický ubrousek určený na čištění mobilního telefonu zavedlo již v roce 2016 jedno japonské letiště, informuje list. Odborník na bakterie profesor Hugh Pennington z univerzity ve skotském Aberdeenu lidem radí, aby pro jistotu své mobilní telefony nepůjčovali.

Témata: mobily | WC | bakterie | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky