Jednou daná potravina škodí, jindy prospívá. Jednou je doporučeno jíst ji několikrát týdně, jindy pouze občas. Vědecké výzkumy se v případě škodlivosti a prospěšnosti různých složek jídla mnohdy liší a uvádí tak veřejnost ve zmatení. Které potraviny jsou ale tělu skutečně prospěšné? A které z nich jsou podle vědců ty nejlepší?
Výzkumy už několikrát potvrdily, že ze všeho nejdůležitější je dostatečný příjem obyčejné čisté vody. Takže žádné slazené limonády, mléčné koktejly z fastfoodu nebo alkohol, který je extrémně kalorický.
Voda je ideální pití, které pomáhá vašemu tělu správně fungovat a nepřidává vám kila navíc jako nápoje slazené cukrem. Ani další pořadí nejzdravějších potravin ale nepotěší vyznavače buřtů a chlebů se sádlem. Hned za čistou vodou je totiž ovoce.
Mezi ním excelují jahody, borůvky, třešně, jablka a exotické bobule acal. Nic nezkazíte ani v momentě, kdy vyměníte chipsy za plátky avokáda, banánů nebo ostružiny.
Pokud přeci jen hodláte mlsat i přesto, že se se svoji hubenou postavou už nikdy neshledáte, zkuste mandle. Tahle oblíbená pochoutka má totiž i tu výhodu, že je zdravá. Ale i tak se kroťte - mandle jsou dost kalorické a neměli byste jich spořádat víc než 20 denně.
Podobně lze mlsat i pistácie. Ty jsou nejenom zdravé, ale navíc pomáhají odbourávat stres a můžou tak přijít vhod v momentě, kdy jdete k šéfovi na kobereček a nečekáte právě pochvalu.
"Top 10" nejzdravějších potravin přehledně:
1. Čistá voda
Neměli byste podceňovat sílu obyčejné čisté vody. Ženy by měli denně vypít 2,7 litru vody, muži ještě o litr víc. Bez vody by totiž ve vašem těle nemohly probíhat klíčové procesy. Voda pomáhá nejen vašim kloubům, ale můžete pomocí ní i hubnout. Voda navíc udržuje i bystrou paměť a jemnou pokožku.
2. Jahody
Na druhém místě žebříčku jsou jahody. Obsahují vitamín C. Mají málo kalorií a jsou bohaté na vlákninu. Jahody chrání žaludek a pomáhají i při léčbě žaludečních vředů. Navíc jahody obsahují více vitamínu C než pomeranče a ve 150 g jahod je více vitamínu, než je doporučená denní dávka.
3. Borůvky
Borůvky v sobě mají nejvíce antioxidantů ze všech ovocných plodů. Pomáhají snižovat cholesterol. Borůvky také snižují riziko cukrovky, zpomaluje se i proces stárnutí. Pomáhají také lepší motorice.
4. Mandle
Mandle jsou dobrou prevencí před srdečními chorobami, jejich riziko sníží až o 30 procent. Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkoviny, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínu a minerálů. Ale pozor, mandle obsahují velké množství kalorií, takže byste za den neměli sníst víc jak 23 kusů.
5. Třešně
Třešně pomáhají rychle usnout. Mají spoustu vitamínu A a C. Třešně jsou dobré i na regeneraci po fyzické zátěži.
6. Ostružiny a maliny
Ostružinami a malinami posílíte svoji paměť. Jsou zdrojem vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Pomáhají dokonce při léčbě některých druhů rakoviny.
7. Pomeranče
Pomeranče jsou dobré na hojení ran. Jsou dobré pro imunitu. Podobně jako grepy jsou zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a vitamínu C.
8. Rajčata
Na osmém místě žebříčku jsou rajčata, které pomáhají v boji s rakovinou, protože obsahují látku lykopén, která právě při léčbě rakoviny pomáhá. Nejvíce pomáhají při rakovině prostaty, plic a žaludku.
9. Pistácie
Pomocí pistácií můžete lépe zvládnout stres. Právě při stresových situacích snižují tlak. Pistácie jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, obsahují vitamín B6, tiamín, měď či fosfor.
10. Jablka
Jablka snižují cholesterol v krvi, obsahují také látky, které pomáhají při léčení respiračních onemocnění.
Na dalších místech žebříčku, který sestavili američtí lékaři, je například špenát, brambory, olivový olej, tmavá čokoláda, ale například i černý čaj nebo káva. V seznamu nejzdravějších potravin nechybí ani červené víno.
Témata: potraviny
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22