Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejzdravější potraviny světa? Tu nejlepší z nich mají doma všichni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jednou daná potravina škodí, jindy prospívá. Jednou je doporučeno jíst ji několikrát týdně, jindy pouze občas. Vědecké výzkumy se v případě škodlivosti a prospěšnosti různých složek jídla mnohdy liší a uvádí tak veřejnost ve zmatení. Které potraviny jsou ale tělu skutečně prospěšné? A které z nich jsou podle vědců ty nejlepší?

Výzkumy už několikrát potvrdily, že ze všeho nejdůležitější je dostatečný příjem obyčejné čisté vody. Takže žádné slazené limonády, mléčné koktejly z fastfoodu nebo alkohol, který je extrémně kalorický.

Voda je ideální pití, které pomáhá vašemu tělu správně fungovat a nepřidává vám kila navíc jako nápoje slazené cukrem. Ani další pořadí nejzdravějších potravin ale nepotěší vyznavače buřtů a chlebů se sádlem. Hned za čistou vodou je totiž ovoce.

Mezi ním excelují jahody, borůvky, třešně, jablka a exotické bobule acal. Nic nezkazíte ani v momentě, kdy vyměníte chipsy za plátky avokáda, banánů nebo ostružiny.

Pokud přeci jen hodláte mlsat i přesto, že se se svoji hubenou postavou už nikdy neshledáte, zkuste mandle. Tahle oblíbená pochoutka má totiž i tu výhodu, že je zdravá. Ale i tak se kroťte - mandle jsou dost kalorické a neměli byste jich spořádat víc než 20 denně.

Podobně lze mlsat i pistácie. Ty jsou nejenom zdravé, ale navíc pomáhají odbourávat stres a můžou tak přijít vhod v momentě, kdy jdete k šéfovi na kobereček a nečekáte právě pochvalu.

"Top 10" nejzdravějších potravin přehledně:

1. Čistá voda

Neměli byste podceňovat sílu obyčejné čisté vody. Ženy by měli denně vypít 2,7 litru vody, muži ještě o litr víc. Bez vody by totiž ve vašem těle nemohly probíhat klíčové procesy. Voda pomáhá nejen vašim kloubům, ale můžete pomocí ní i hubnout. Voda navíc udržuje i bystrou paměť a jemnou pokožku.

2. Jahody

Na druhém místě žebříčku jsou jahody. Obsahují vitamín C. Mají málo kalorií a jsou bohaté na vlákninu. Jahody chrání žaludek a pomáhají i při léčbě žaludečních vředů. Navíc jahody obsahují více vitamínu C než pomeranče a ve 150 g jahod je více vitamínu, než je doporučená denní dávka.

3. Borůvky

Borůvky v sobě mají nejvíce antioxidantů ze všech ovocných plodů. Pomáhají snižovat cholesterol. Borůvky také snižují riziko cukrovky, zpomaluje se i proces stárnutí. Pomáhají také lepší motorice.

4. Mandle

Mandle jsou dobrou prevencí před srdečními chorobami, jejich riziko sníží až o 30 procent. Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkoviny, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínu a minerálů. Ale pozor, mandle obsahují velké množství kalorií, takže byste za den neměli sníst víc jak 23 kusů.

5. Třešně

Třešně pomáhají rychle usnout. Mají spoustu vitamínu A a C. Třešně jsou dobré i na regeneraci po fyzické zátěži.

6. Ostružiny a maliny

Ostružinami a malinami posílíte svoji paměť. Jsou zdrojem vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Pomáhají dokonce při léčbě některých druhů rakoviny.

7. Pomeranče

Pomeranče jsou dobré na hojení ran. Jsou dobré pro imunitu. Podobně jako grepy jsou zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a vitamínu C.

8. Rajčata

Na osmém místě žebříčku jsou rajčata, které pomáhají v boji s rakovinou, protože obsahují látku lykopén, která právě při léčbě rakoviny pomáhá. Nejvíce pomáhají při rakovině prostaty, plic a žaludku.

9. Pistácie

Pomocí pistácií můžete lépe zvládnout stres. Právě při stresových situacích snižují tlak. Pistácie jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, obsahují vitamín B6, tiamín, měď či fosfor.

10. Jablka

Jablka snižují cholesterol v krvi, obsahují také látky, které pomáhají při léčení respiračních onemocnění.

Na dalších místech žebříčku, který sestavili američtí lékaři, je například špenát, brambory, olivový olej, tmavá čokoláda, ale například i černý čaj nebo káva. V seznamu nejzdravějších potravin nechybí ani červené víno.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy