Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemědělské podniky bojují s nedostatkem zaměstnanců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

V českém zemědělství pracuje okolo 98 000 lidí. Přitom ještě před pětadvaceti lety v oboru pracoval téměř dvojnásobek. Mzdy v zemědělství stále zůstávají silně podprůměrné, jde o jeden ze segmentů s dlouhodobě nejnižšími výdělky. Zemědělce zachraňují zahraniční pracovníci a moderní technologie.

Na nedostatek zaměstnanců si dle průzkumu Agrární komory ČR stěžuje naprostá většina zemědělských podniků, z toho skoro 60 procent celoročně. Nejčastěji chybí pracovníci v živočišné výrobě, tedy dojiči, krmiváři nebo zootechnici. V rostlinné výrobě pak firmy na trhu těžko hledají traktoristy, opraváře zemědělských strojů a obecně mechaniky, nedostatek je i agronomů. Dalším problémem, který může v následujících letech ještě dále eskalovat, je nedostatečná generační obměna. Zemědělští pracovníci totiž stárnou.

„Problémem jsou i peníze za odvedenou práci. Mzdy v zemědělství stále zůstávají silně podprůměrné, jde o jeden ze segmentů dlouhodobě nejnižšími výdělky. Hůře už je na tom pouze segment ubytování, stravování a pohostinství, ale tam je situace lehce pokřivena výplatou části odměn na ruku,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC.

Ve druhém čtvrtletí si dle dat ČSÚ vydělal pracovník v zemědělství, lesnictví a rybářství v průměru 33 340 Kč hrubého. Což je téměř o 10 tisíc Kč v průměru méně, než byla průměrná mzda v České republice napříč segmenty: 43 193 Kč hrubého. Podle posledních dat je celých 45 procent pracovníků v zemědělství ve věku mezi 45 a 59 lety, 14ti procentům je více než 60 let. 30 procent je ve věku mezi 30 a 44 lety, do 30 let pak pouhých 12 procent.

„Mnoho českých zemědělců poslední dva roky naštěstí zainvestovalo do moderní zemědělské techniky a technologií. To jim umožňuje zefektivňovat procesy a vystačí si často i s menším množstvím pracovníků. Jejich nábor není navíc snadný. Zemědělství není pro ně atraktivní obor, mzdové ohodnocení také často není žádná sláva. Naštěstí zde stále více pomáhají nové moderní zemědělské stroje a technologie. Bez nich by to měli zemědělci v dnešní době a budoucnu velice těžké“, říká Jakub Hurta, obchodní ředitel společnosti Agromex.

Moderní zemědělské stroje, které používají pokročilý hardware a software, dokáží například osít, ošetřit či sklidit pole výrazně rychleji a efektivněji než stroje starších typů. A také sloučit chytře více pracovních operací. Umožňují také dálkové propojení stroje s pracovištěm obsluhy a kanceláří. „Lze tak navíc lépe plánovat a rozdělovat práci. Tím se zvyšuje celková efektivita zemědělské výroby a minimalizují se náklady. A to i ty personální,“ dodává Jakub Hurta z Agromex.

V českém zemědělství pracuje okolo 98 000 lidí. Ještě před pětadvaceti lety však v oboru pracoval téměř dvojnásobek. Zemědělské podniky proto vedle moderních technologií musí zachraňovat také pracovníci ze zahraničí.

Témata:  zemědělství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy