Vyšší ceny ropy a slabší ekonomika budou brzdit poptávku po ropě

Vyšší ceny ropy a zhoršující se prognózy ekonomického vývoje budou brzdit růst poptávky po ropě. I tak by se celosvětová poptávka po této surovině ale v příštím roce měla dostat na 101,6 milionu barelů denně, a tak překonat úroveň z doby před pandemií. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Ilustrační fotografie
reklama

Obavy o další vývoj ekonomiky přetrvávají, protože různé mezinárodní instituce v poslední době zveřejnily nepříznivé prognózy, uvedla IEA. Dopad růstu amerického dolaru a úrokových sazeb na kupní sílu obyvatel rozvíjejících se ekonomik pak představuje riziko, že by poptávka mohla být slabší.

Růst cen ropy a pohonných hmot, částečně podpořený sankcemi na dodávky z Ruska po jeho invazi na Ukrajinu, pomohly zvýšit inflaci v některých vyspělých ekonomikách na maxima za 40 let a vyvolaly obavy z recese. V letošním roce budou mít hlavní podíl na růstu poptávky vyspělé ekonomiky, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V příštím roce by se do čela růstu měla dostat Čína.

Růst poptávky v Číně příští rok zrychlí na 2,2 milionu barelů denně z letošních 1,8 milionu barelů denně. Země, které nejsou členy OECD, se příští rok budou na celkovém růstu poptávky podílet 80 procenty, odhaduje agentura, která sídlí v Paříži.

Témata: ekonomika | ropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky