Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšší ceny ropy a slabší ekonomika budou brzdit poptávku po ropě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vyšší ceny ropy a zhoršující se prognózy ekonomického vývoje budou brzdit růst poptávky po ropě. I tak by se celosvětová poptávka po této surovině ale v příštím roce měla dostat na 101,6 milionu barelů denně, a tak překonat úroveň z doby před pandemií. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Obavy o další vývoj ekonomiky přetrvávají, protože různé mezinárodní instituce v poslední době zveřejnily nepříznivé prognózy, uvedla IEA. Dopad růstu amerického dolaru a úrokových sazeb na kupní sílu obyvatel rozvíjejících se ekonomik pak představuje riziko, že by poptávka mohla být slabší.

Růst cen ropy a pohonných hmot, částečně podpořený sankcemi na dodávky z Ruska po jeho invazi na Ukrajinu, pomohly zvýšit inflaci v některých vyspělých ekonomikách na maxima za 40 let a vyvolaly obavy z recese. V letošním roce budou mít hlavní podíl na růstu poptávky vyspělé ekonomiky, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V příštím roce by se do čela růstu měla dostat Čína.

Růst poptávky v Číně příští rok zrychlí na 2,2 milionu barelů denně z letošních 1,8 milionu barelů denně. Země, které nejsou členy OECD, se příští rok budou na celkovém růstu poptávky podílet 80 procenty, odhaduje agentura, která sídlí v Paříži.

Témata:  ekonomika ropa

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.