Výplaty dividend byly v prvním čtvrtletí rekordní, výhled je ale nejistý

Objem vyplacených dividend se v prvním čtvrtletí zvýšil o 11 procent na 302,5 miliardy USD (téměř sedm bilionů Kč), což je rekord pro toto období. Hlavní podíl na tom měly těžařské a ropné společnosti. V nadcházejících měsících ale budou firmy čelit větším problémům, uvedla s odvoláním na zprávu britské firmy Janus Henderson agentura Reuters.

Ilustrační fotografie
reklama

Výplaty akcionářům po poklesu v době pandemie jsou tak opět na vzestupu. Válka na Ukrajině, geopolitické napětí, vysoké ceny energií a komodit, prudké zrychlení inflace a rostoucí úrokové sazby - to vše podle analytiků Janus Henderson pravděpodobně v nejbližší době ovlivní vyhlídky společností na výplaty dividend.

"Tyto těžkosti také znamenají větší nejistotu, která pravděpodobně ovlivní rozhodování společností. Dopad na dividendy se pravděpodobně projeví až po roce 2022, ale je důležité si uvědomit, že dividendy jsou mnohem méně proměnlivé než zisky," uvedla analytička Janus Henderson Jane Shoemakeová.

Podle Janus Henderson zaznamenaly v prvním čtvrtletí meziročně vyšší dividendy všechny sektory. Nejvyšší růst byl u těžebních a ropných společností, téměř o třetinu. V čele žebříčku největších světových plátců dividend se umístila společnost BHP následovaná švýcarskou farmaceutickou firmou Novartis. Na třetím místě skončila dánská přepravní společnost Maersk.

Celkem zvýšilo nebo udrželo dividendu na stejné výši 94 procent společností. Ve všech regionech se dividendy zvýšily o více než deset procent.

Za celý rok by podle odhadu Janus Henderson mohlo být na dividendách vyplaceno 1,54 bilionu USD. To je o 4,6 procenta více než v roce 2021 a o více než pětinu více než v roce 2020. Od roku 2009, kdy Janus Henderson začal svůj dividendový index sledovat, se dividendy více než zdvojnásobily.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky