Vodafone se stahuje z projektu kryptoměny Facebooku

Britská telekomunikační skupina Vodafone Group opustila asociaci, která má spravovat plánovanou digitální měnu Facebooku nazvanou libra. Oznámila to v noci na dnešek Asociace Libra. Vodafone není první, kdo projekt opouští.

Ilustrační fotografie
reklama

Facebook představil plán vlastní digitální měny loni v červnu. Společně s řadou partnerů vytvořil pro správu projektu Asociaci Libra sídlící ve Švýcarsku. Facebook chtěl ve spolupráci se členy asociace spustit měnu letos v červnu, zda se termín podaří splnit, ale není jisté. Projekt se brzy po svém oznámení dostal do potíží kvůli skeptickému postoji regulátorů po celém světě.

"Budeme nadále sledovat vývoj v Asociaci Libra a nevylučujeme možnost budoucí spolupráce," uvedl mluvčí Vodafonu v prohlášení.

Asociaci již loni opustilo několik významných podporovatelů, včetně finančních společností Paypal Holdings, Mastercard a Visa či firmy eBay. Podle dřívějších informací má asociace kolem dvou desítek členů, včetně firem rizikového kapitálu a neziskových organizací.

Plány Facebooku na novou digitální měnu vyvolaly znepokojení mezi politiky, regulátory a centrálními bankéři v USA i v Evropě. Obávají se vlivu na finanční stabilitu a měnový systém i řady dalších rizik, jako je možnost praní špinavých peněz. Francie, Německo a Itálie společně připravují opatření, která by v EU používání libry zamezila.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky