V Chorvatsku se po zavedení eura množí stížnosti na zdražování

V Chorvatsku se po zavedení eura množí stížnosti na náhlé zvyšování cen potravin i služeb. Na různých internetových fórech řada lidí vyjadřuje nespokojenost se zdražováním spojeným s příchodem jednotné evropské měny a uvádí množství konkrétních příkladů. Informuje o tom agentura DPA s odkazem na zpravodajských portál index.hr.

Ilustrační fotografie
reklama

Chorvatský ministr hospodářství Davor Filipović naznačil, že vláda by mohla podniknout kroky proti zdražování v maloobchodním sektoru souvisejícím se zavedením eura. "Zvyšují ceny a snaží se občany oklamat. To jim neprojde," prohlásil. Vláda má podle ministra k ochraně spotřebitelů dostatek prostředků. "Na stole je vše, od černých listin po cenové stropy," uvedl Filipović.

Podle příspěvků na internetový fórech se výrazné zvyšování cen týká zejména kaváren, rychlého občerstvení, pekáren a obchodů s potravinami, píše DPA. "Máme zprávy z terénu, lidé volají a stěžují si. Největší zdražení je u kávy," uvedla podle serveru index.hr šéfka sdružení na ochranu spotřebitelů Ana Kneževičová.

Chorvatsko zavedlo euro na začátku letošního roku. Jednotná evropská měna nahrazuje domácí kunu, se kterou bude možné platit do 14. ledna. Směnný kurz pro zavedení eura je pevně stanovený: jedno euro činí 7,5345 kuny.

Eurozóna se rozšířila poprvé od roku 2015, kdy společnou měnu zavedla Litva. Chorvatsko se stalo jejím dvacátým členem.

Témata: Chorvatsko | EUR | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky