Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se prodává dvakrát víc ojetých elektromobilů než před covidem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Česku se v současnosti nabízí dvakrát víc ojetých elektromobilů než v předcovidovém roce 2019. Každý rok se tento trh zvyšuje zhruba o 30 procent. Obdobná je i situace v segmentu hybridních vozů z druhé ruky. Vyplývá to z analýzy trhu společnosti Aures Holdings, která byla představena na dnešní tiskové konferenci. Aures Holdings provozuje autobazary AAA Auto, Mototechna a Driverama.

V roce 2019 nabídl podle ní český trh 1476 ojetých elektromobilů, v loňském roce jich bylo už 3153. Od ledna letošního roku se jich v nabídkách zatím objevilo 2222. Hybridů nabídl předcovidový rok 3059, loni zákazníci mohli v Česku vybírat z 6604 vozů s hybridním pohonným ústrojím.

"Doba se výrazně změnila a bateriových vozů začalo přibývat. Nejdříve na primárním trhu a v tomto a příštím roce se jich spousta objeví i na tom sekundárním. Paradoxně k tomu přispěla i energetická krize. Lidé si ve větší míře začali budovat fotovoltaiky na svých domech, aby byli méně energeticky závislí, a se soláry na střeše jim pořízení elektromobilu nebo třeba plug-in hybridu začíná ekonomicky dávat větší smysl. A to i přes vyšší pořizovací náklady," řekl provozní ředitel sítě AAA Auto a Mototechna v ČR Petr Vaněček.

Plně bateriové auto podle Vaněčka sice stále není volbou většiny populace, protože i přes celkem masívní rozvoj dobíjecí infrastruktury je tankování fosilního paliva stále jednodušší a rychlejší než dobíjení. Své zákazníky si auta do zásuvky bez problémů najdou a rychle jich přibývá, uvedl.

Aures Holdings proto spustila činnost specializovaného týmu, který se na elektromobilitu zaměřuje napříč celou skupinou. Zákazníkům nabízí detailní informace o každém konkrétním bateriovém voze, včetně kapacity baterie, reálného dojezdu, procentuální výše zdraví baterie a mnoha dalších informací. Aures má v nabídce stabilně okolo 70 elektromobilů a 500 hybridů.

Ojeté hybridy a bateriové vozy jsou zejména zánovní ojetiny do tří let stáří. U plně elektrických modelů, které se objevují na českém sekundárním trhu, je střední hodnota stáří 2,3 roku, u hybridů je to 2,6 roku. Cena hybridů se v letošním roce drží na mediánu 659.000 korun, což je tříprocentní nárůst oproti loňskému roku. Plně bateriové vozy v meziročním srovnání zlevnily o 9000 Kč na 890.000 korun.

Mezi nejprodávanější ojeté elektromobily patří americká Tesla, ale zájem je i o modely Smart, Kia Soul EV nebo Škody Enyaq.

Témata:  elektromobily

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy