Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii dál platí evropský průkaz, má to ale úskalí

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Díky dohodě mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií o obchodu a spolupráci mohou čeští cestovatelé dál v Británii využívat Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu. Platný je ale jen pro nezbytnou péči při krátkodobém pobytu. Navíc je třeba vybrat si lékaře, který má smlouvu s národní zdravotní službou. ČTK to dnes sdělil Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny, která se specializuje na cestovní pojištění.

V Británii je podle Divokého zdravotní péče dražší než v České republice. Navíc v každé zemi Spojeného království platí odlišné podmínky pro poskytování péče. Pokud se cestovatel spolehne jen na EHIC karu, musí podle Divokého počítat se spoluúčastmi. Například za předpis léků zaplatí asi 9,15 liber (asi 269 Kč). Dále bude muset hradit doplatky na léky, pobyt v nemocnici a především převozy a repatriaci zpět do ČR, uvedl. Doplnil, že Evropský průkaz zdravotního pojištění není možné použít v soukromých zdravotnických zařízeních. Na cestu do Británie je tak podle něj vhodné si zajistit cestovní pojištění.

Na české cestovatelské mapě je Británie mezi rizikovými zeměmi. Po návratu do ČR je tak nutné podstoupit test na covid-19 nebo karanténu. Spojené království podle informací na webu českého ministerstva zahraničí nyní umožňuje vstup do země jen z platných důvodů, kterými jsou práce, vzdělání, péče o blízkou osobu nebo zdravotní důvody. Skotsko od dnešního dne navíc zavedlo povinnost prokázat se před odjezdem do země negativním testem na koronavirus, ne starším než 72 hodin. Opatření se vztahuje na leteckou, lodní i železniční dopravu. Stejné nařízení bude platit od pondělí v Anglii.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy