Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD udělá vše proti přijetí vládního úsporného balíčku

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Vládní úsporný balíček je podle opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) souborem veskrze škodlivých opatření a plošným zvýšením daní. SPD udělá vše proti jeho schválení, řekl před dnešním zasedáním Sněmovny šéf poslanců hnutí Radim Fiala. Opoziční uskupení bude navrhovat zamítnutí předpisu, případně jeho vrácení k přepracování.

Vládní pětikoalice podle SPD hasí balíčkem požár, který si způsobila sama schváleným státním rozpočtem. Vývoj jeho plnění označil navíc místopředseda SPD Fiala za katastrofální. "Jde o nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách ČR," kritizoval. ODS obelhala voliče slibem, že žádné daně nezvýší, uvedl Fiala, který občanské demokraty opustil jako odpůrce tehdejšího daňového balíčku v roce 2012. "Empiricky vím, že v letech 2011 a 2012 lhali a lžou i teď," dodal.

Kabinet podle SPD "nepřiměřeně podporuje Ukrajinu" a současně českým občanů "ordinuje balíček". SPD v návrhu postrádá smysluplné škrty ve výdajích. "Uděláme vše, aby tento soubor veskrze škodlivých opatření nebyl schválen. Předložíme řadu pozměňovacích návrhů i návrh na zamítnutí. Pokud neprojde, tak návrh na vrácení k přepracování," řekl Fiala.

Vládní opatření by měla v příštím roce zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Předpokládá se, že návrh dozná ve Sněmovně některých změn, jak se na nich dohodne koalice.

Fiala dříve řekl, že SPD využije všechny zákonné prostředky, aby bránila projednání balíčku i důchodové novely. "Uděláme vše, aby nebyly projednány, nebo byly projednány co nejpozději. Můžeme působit na pětikoalici a vyvinout politický a společenský tlak. Upozornit na to, že je to špatně," uvedl.

Témata:  SPD konsolidační balíček vláda poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.