Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roste inflace, zdražuje jídlo i energie. Hrozí růst problémů se splácením úvěrů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Cenová hladina letí strmě vzhůru, jídlo je citelně dražší, energie a pohonné hmoty jakbysmet. A vyhlídky na nejbližší období přinášejí spíše další růst. Vzhledem k tomu, že v současnosti pouze 19 % lidí bez problémů pokryje zvýšení nákladů ze svého platu, čekají se problémy v domácích rozpočtech. Mnoho lidí nebude schopno splácet své závazky, zejména úvěry a hypotéky. Podle průzkumu BNP Paribas Cardif se 64 % lidí obává finančních ztrát.

Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zrychlila meziroční inflace v ČR v dubnu na 14,2 z březnových 12,7 procenta. Růst spotřebitelských cen tak byl nejvyšší od května 1998, kdy dosáhl 13 procent. Nejvýrazněji zdražily pohonné hmoty, ty byly v březnu o polovinu dražší než před rokem. Také výrazně rostly i ceny elektřiny a zemního plynu. Kvůli růstu cen musí své výdaje omezovat velká část společnosti. Vyšší ceny energií přinášejí omezení pro zhruba polovinu domácností. U potravin a pohonných hmot to jsou zhruba dvě pětiny, říká průzkum společnosti Kantar CZ.

Pokles cen nyní experti neočekávají. Nejbližší týdny mají naopak přinést další zdražování. Ceny energií a všech dalších vstupů strmě rostou a zlom je zatím v nedohlednu. V letošním roce je očekáváno zdražení potravin o 30 %.

Tato situace má vliv na finanční jistotu Čechů. Podle výsledků ankety Profesia.cz má již více než třetina lidí v souvislosti s růstem životních nákladů výrazné finanční problémy. Brigádami nebo druhým zaměstnáním se potřebné prostředky snaží získat 16 % respondentů, dalších 21 % situace nutí hledat zaměstnání s vyšším výdělkem, protože jejich současná mzda na pokrytí nákladů nestačí.

Dalších 21 % ještě nemá zcela jasno – pociťují finanční tlak, ale ještě si nejsou jistí, jak v příštích měsících vyjdou s penězi. Jen o něco více než pětina respondentů (23 %) uvedla, že zvýšené základní náklady sice utáhnou, ale budou muset zvažovat další výdaje. Dluhy českých domácností jsou již nyní na enormní výši.

Další nárůst problémů se splácením úvěrů a hypoték se dá v nejbližší době očekávat. „Podle současných dat BNP Paribas Cardif se lidé stále více pojišťují proti neschopnosti splácet své závazky. V meziročním srovnání to nyní představuje 11% nárůst. V současnosti je posilován obavami z nejisté ekonomické situace,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

Témata:  inflace ekonomika finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy