Ropa zlevňuje, trh se obává dopadů lockdownu na poptávku

Ceny ropy dnes na světových trzích výrazně klesaly, než se jejich propad odpoledne zmírnil. Vliv mají především obavy, že takzvaný lockdown, tedy plošná uzávěra zaváděná v některých evropských zemích kvůli rychlému šíření nového koronaviru, sníží poptávku.

Ilustrační fotografie
reklama

Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 SEČ ztrácela asi 1,3 procenta a pohybovala se kolem 37,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak ve stejnou dobu odepisovala asi 1,6 procenta zhruba na 35,20 dolaru za barel.

Některé evropské země znovu zavádějí plošné uzávěry ve snaze omezit šíření koronaviru, protože nárůst počtu nakažených minulý měsíc markantně zrychlil.

"Počet plošných uzávěr spolu s poptávkou v zemích, které je zavedly, dopadne ničivě na poptávku, zhorší rovnováhu a zatíží už tak křehký trh," řekla agentuře Reuters analytička Paola Rodriguezová-Masiuová ze společnosti Rystad Energy.

Firmy, které s ropou obchodují, očekávají další pokles poptávky, ale jejich odhady se liší. Zatímco společnost Vitol má za to, že v zimě se poptávka sníží na 96 milionů barelů denně, společnost Trafigura poptávku odhaduje pouze na 92 milionů barelů ropy denně.

Krize způsobená šířením nového koronaviru a přechod na obnovitelné zdroje energie podle společnosti Rystad Energy poptávku po ropě ovlivní trvale. Poptávka po této surovině podle této konzultační společnosti vyvrcholí v roce 2028, a to objemem 102 milionů barelů denně. Před pandemií covidu-19 předpovídal Rystad Energy vrchol poptávky 106 milionů barelů ropy denně v roce 2030.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent leden 37,46 37,94
New York - NYMEX WTI prosinec 35,23 35,79
Témata: ropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky