Přehled podpůrných programů, které dnes schválila vláda

Přehled podpůrných programů pro odvětví zasažená vládními opatřeními proti koronaviru, které dnes kabinet schválil.

Alena Schillerová
reklama

Vláda prodloužila poskytování příspěvku A z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus do konce roku. Firmám, které musely zavřít, stát proplatí celé mzdy s odvody až do 50.000 korun. Dosud podniky, na které dopadla nařízená omezení, mohly získat 80 procent výdělku lidí v uzavřených provozech či náhrady v karanténě do 39.000 korun superhrubé mzdy.

Ministerstvo financí odloží podnikatelům ze zasažených odvětví všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně od dneška do konce roku.

Zájezdoví autobusoví dopravci dostanou na pokrytí ztrát z krize od státu od březnového začátku nouzového stavu až do konce letošního června až miliardu korun. Kompenzace budou vypláceny za sedačku a den.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek vyhlásí druhou výzvu k programu COVID kultura. Na pomoc je v něm připraveno 750 milionů korun. Podpora má sloužit k pokrytí zmařených nákladů za neuskutečněné kulturní a společenské akce kvůli opatřením proti koronaviru. Pořadatelé budou moci žádat o dotaci až deset milionů korun.

V rámci programu COVID kultura budou mít na podporu nárok i výkonní umělci a odborné technické profese z oblasti hudba, divadlo a tanec, kteří jsou živnostníky a nemají žádný hlavní zaměstnanecký poměr. Získat mohou jednorázový příspěvek 60.000 korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v říjnu vyhlásí výzvu na pokračování programu COVID nájemné. Podnikatelům přispěje 50 procent na komerční nájem do výše deset milionů korun za červenec, srpen a září. Na rozdíl od první výzvy nebude žádost podmíněna poskytnutou slevou pronajímatele. Na program je vyčleněno 1,2 miliardy korun. Podpora není plošná, žádat o ni budou moci nejvíce zasažená odvětví jako stravovací zařízení, fitness centra, hudební či taneční kluby, kina, bazény, sauny, muzea, hrady, zámky, zoologické zahrady nebo zařízení volnočasových a vzdělávacích aktivit pro děti a mládež.

Kluby a pořadatelé sportovních akcí budou moci žádat o dotace v pokračování programu COVID sport. Kompenzovány jim budou náklady vynaložené na zrušení sportovní události v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru. V programu je připraveno 500 milionů korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky