Pohonné hmoty zrychlily tempo zlevňování

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zrychlily tempo svého zlevňování. Benzín zlevnil o 25 haléřů na litr na cenu 37,04 koruny za litr. Nafta dokonce o 59 haléřů na 35,27 koruny za litr, což je její nejnižší cenová úroveň od začátku loňského února. Tedy ještě od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, která zpočátku zvedla její cenu až k 50 korunám za litr.

Ilustrační fotografie
reklama

Jak benzín, tak nafta budou zlevňovat i v příštím týdnu. Výraznější zlevnění, o zhruba 50 haléřů na litr, lze čekat u nafty. Její cena tak poklesne pod 35 korun za litr, a to poprvé od ledna 2022. Je však pravda, že za zlevnění nafty v porovnání se začátkem loňska může i snížení spotřební daně z ní o 1,50 koruny na litr, k němuž došlo loni v červnu.

Benzín v příštím týdnu zlevní v rozsahu do dvaceti haléřů na litr. Jeho zlevňování je méně výrazné, než je tomu o nafty. To proto, že v poklesu ceny nafty se více odráží také propad cen plynu v EU.

Cena plynu v EU se v tomto týdnu propadla poprvé od srpna 2021 pod úroveň 40 eur za megawatthodinu. Od cenového vrcholu konce loňského srpna plyn zlevnil už takřka o 90 procent. Zásobníky s plynem jsou v EU naplněny stále na zhruba 55 procent, přičemž jejich průměrná naplněnost v uplynulých pěti letech činila v této části roku zhruba 35 procent. Vysoká naplněnost zásobníků, způsobená z velké části poměrně teplým proběhem letošní zimy, je klíčovým důvodem poklesu jeho ceny. Ta tedy fundamentálně odráží slabší poptávku po něm. Nižší sháňka po plynu oslabuje poptávku také po topné naftě, jež v průmyslu částečně slouží jako jeho náhražka. Pokles poptávky po topné naftě vyvolává tlak také na pokles ceny nafty motorové.

Pohonné hmoty zlevňují nejen kvůli teplému počasí a plným zásobníkům, ale také z důvodu poklesu cen ropy na světových trzích a z důvodu aktuálního posilování dolaru vůči koruně. Klesají také ceny velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu, od níž své ceny odvíjejí i tuzemští čerpadláři. Ropa Brent v korunovém vyjádření zlevnila v uplynulých dvou týdnech o bezmála desetinu, přičemž tento pokles ještě tuzemské čerpací stanice do svých cen naplno promítnou.

Ropa na světových trzích aktuálně zlevňuje zejména kvůli bankovním otřesům a pádům posledních týdnů. Ty vedou k utažení měnových podmínek a ke zvýšení rizika recese jak v USA, tak v Evropě. Oboje snižuje poptávku po ropě, tedy její cenu. Americká centrální banka navíc i přesto pokračuje v utahování své měnové politiky, jelikož včera zvedla základní úrokovou sazbu o dalších 25 bazických bodů. Ministryně financí USA Janet Yellenová navíc také včera uvedla, že její úřad nepomýšlí na zavedení opatření spočívajícím v plošném pojištění vkladů. To částečně opět obnovilo nervozitu investorů do bankovních akcií v USA. Obávají se, že by se zmíněné pády bank mohl vrátit, což by ještě zvýšilo riziko recese v USA, a dále tedy oslabilo poptávku po ropě. Proto ropa v reakci na včerejší krok americké centrální banky i slova ministryně financí dnes dále zlevňuje, což má potenciál výhledově ještě hlouběji srazit cenu benzínu i nafty také u českých čerpacích stanic. Zlevňování pohonných hmot v ČR by tak mělo pokračovat i v první polovině dubna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky