Pohonné hmoty v Česku podraží, kvůli dohodě v celní válce USA a Číny

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dále klesly, i když méně výrazně než o týden dříve. Benzín zlevnil o dva haléře a prodává za 32,23 koruny za litr, tedy nejlevněji za poslední více než půlrok.

Ilustrační fotografie
reklama

Naposledy byl benzín levnější začátkem dubna. Nafta zlevňuje taktéž o dva haléře, na 31,83 koruny za litr. V příštím týdnu budou ceny pohonných hmot vzrostou v rozmezí od pěti do deseti haléřů.

Klíčovým důvodem očekávaného růstu cen pohonných hmot v ČR je zdražování ropy na světovém trhu. Burzy jsou totiž plny optimismu ohledně možné dílčí dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Ta by zmírnila dopad jejich celní války na světovou ekonomiku, a podpořila tak i poptávku po ropě. Dnes navíc trhů dodala vzpruhu zpráva, že jak Spojené státy, tak Čína budou postupně a proporcionálně odbourávat svá cla, uváděná v průběhu celní války. Cena ropy v reakci na zprávu dnes ráno opět vyskočila. Ropa typu Brent včera zdražila až k úrovni 63,20 dolaru za barel, tedy nejvýše od druhé poloviny září, kdy postupně odeznívala panická situace na trhu, způsobená útoky na saúdskoarabská ropná zařízení z poloviny září.

Růst cen ropy umocňuje také postoj Ruska, které považuje nyní trh s ní za v zásadě rovnovážný a nebude tak na prosincovém zasedání kartelu OPEC ve Vídni podporovat další omezování těžby. Z hlediska českého řidiče je pak důležitý i kurs koruny k dolaru. Česká měna přestala vůči té americké posilovat a od druhé poloviny října se vzájemný kurs obou měn stabilizoval po předchozím citelnějším posílení koruny. To rovněž přispěje ke zdražení pohonných hmot v ČR v příštím týdnu, neboť tlaky na růst cen pohonných hmot způsobené zdražováním ropy už nebude tlumit posilující koruna.

České řidiče kromě silnější koruny může těšit i to, že benzín je momentálně v Česku levnější než v okolních zemích, s výjimkou Polska. V Německu, Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku vyjde benzín řidiče v průměru dráž než v Česku. Nafta je pak dražší v Německu, Rakousku i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku ale vyjde levněji.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky