Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohonné hmoty v Česku podraží, kvůli dohodě v celní válce USA a Číny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INCORP images

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dále klesly, i když méně výrazně než o týden dříve. Benzín zlevnil o dva haléře a prodává za 32,23 koruny za litr, tedy nejlevněji za poslední více než půlrok.

Naposledy byl benzín levnější začátkem dubna. Nafta zlevňuje taktéž o dva haléře, na 31,83 koruny za litr. V příštím týdnu budou ceny pohonných hmot vzrostou v rozmezí od pěti do deseti haléřů.

Klíčovým důvodem očekávaného růstu cen pohonných hmot v ČR je zdražování ropy na světovém trhu. Burzy jsou totiž plny optimismu ohledně možné dílčí dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Ta by zmírnila dopad jejich celní války na světovou ekonomiku, a podpořila tak i poptávku po ropě. Dnes navíc trhů dodala vzpruhu zpráva, že jak Spojené státy, tak Čína budou postupně a proporcionálně odbourávat svá cla, uváděná v průběhu celní války. Cena ropy v reakci na zprávu dnes ráno opět vyskočila. Ropa typu Brent včera zdražila až k úrovni 63,20 dolaru za barel, tedy nejvýše od druhé poloviny září, kdy postupně odeznívala panická situace na trhu, způsobená útoky na saúdskoarabská ropná zařízení z poloviny září.

Růst cen ropy umocňuje také postoj Ruska, které považuje nyní trh s ní za v zásadě rovnovážný a nebude tak na prosincovém zasedání kartelu OPEC ve Vídni podporovat další omezování těžby. Z hlediska českého řidiče je pak důležitý i kurs koruny k dolaru. Česká měna přestala vůči té americké posilovat a od druhé poloviny října se vzájemný kurs obou měn stabilizoval po předchozím citelnějším posílení koruny. To rovněž přispěje ke zdražení pohonných hmot v ČR v příštím týdnu, neboť tlaky na růst cen pohonných hmot způsobené zdražováním ropy už nebude tlumit posilující koruna.

České řidiče kromě silnější koruny může těšit i to, že benzín je momentálně v Česku levnější než v okolních zemích, s výjimkou Polska. V Německu, Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku vyjde benzín řidiče v průměru dráž než v Česku. Nafta je pak dražší v Německu, Rakousku i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku ale vyjde levněji.

Témata:  pohonné hmoty benzin nafta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.