Podílové fondy letos vesměs prodělávají, akciové ztratily 8,8 procenta

Většina podílových fondů letos prodělává, akciové fandy ztratily do konce dubna 8,8 procenta, dluhopisové fondy 6.5 procenta a fondy peněžního trhu 4,1 procenta. Naopak výrazný růst o 71,5 procenta si připsaly komoditní fondy, nemovitostní fondy o 1,1 procenta. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za duben, který má ČTK k dispozici.

Ilustrační fotografie
reklama

"Akciové trhy nyní zažívají bouřlivé dny. Jejich propad souvisí zejména s výsledkovou sezonou za první kvartál. Technologické firmy, které tvoří podstatný podíl ve většině fondů, i nadále zužuje zpomalující koronavirová krize, a především konflikt na Ukrajině. Tato situace přirozeně vnáší mezi investory neklid," uvedl analytik Broker Consulting Dominik Šulta.

U komoditních fondů byl duben v porovnání s výrazným březnovým růstem 7,4 procenta klidnější. Duben zakončily jen s nepatrným poklesem. Po raketovém růstu od počátku roku tak zůstaly za poslední měsíc téměř na stejných hodnotách. Podle Šulty by tento stav mohl naznačovat, že v souvislosti se situací na Ukrajině trh netrpělivě očekává další vývoj situace ohledně dodávek plynu z Ruska a také výsledek dohod, které v rámci hledání alternativ k těmto dodávkám mezi sebou uzavřou ostatní státy.

Nemovitostní fondy si jako jediné ze sledovaných podílových fondů připsaly v dubnu k0,22 procenta. Za posledních 12 měsíců posílily téměř o pět procent. Zůstávají tak těmi, které současná situace na trhu a události ve světě ovlivňují nejméně.

Jinak je tomu u dluhopisů, které se nadále drží v úpadku. Změna trendu u nich podle Šulty s největší pravděpodobností nenastane. Příčinou je zvyšování úrokových sazeb, které tlačí ceny dluhopisů dolů, naopak výnosy z dluhopisů do splatnosti rostou. Tyto fondy jsou dlouhodobě ztrátové, za posledních 12 měsíců odepsaly 9,92 procenta. Ještě větší ztrátu zaznamenaly v dubnu fondy peněžního trhu, které od začátku roku prohloubily ztrátu na minus 4,1 procenta.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v prvním čtvrtletí letošního roku o 6,5 miliardy na 701,1 miliardy korun. Loni přitom stoupl o 118 miliard Kč na na 707,6 miliardy korun. Nejvíce peněz letos ubylo v akciových a smíšených fondech.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky