Počet nespolehlivých plátců DPH stoupl ke konci září o 11 procent

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, se ke konci září meziročně zvýšil o 11 procent na 21.529. Jde o 5529 nespolehlivých plátců DPH a 16.000 nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode. Přírůstek nespolehlivých plátců a osob byl přitom nejnižší od roku 2015.

Ilustrační fotografie
reklama

"Registr nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob se v posledních čtyřech kvartálech plní výrazně pomaleji, než jsme byli zvyklí v letech 2016 až 2019. Ve druhém čtvrtletí přibylo 288 subjektů, což byl nejnižší čtvrtletní přírůstek od roku 2014. Od června do září počet subjektů vzrostl o 487, což znamená druhý nejnižší nárůst od roku 2014. Podobné souhrnné hodnoty lze sledovat za prvních devět měsíců daného roku. Letos přibylo nejméně nespolehlivých subjektů od roku 2015," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Desetina problémových firem se podle Bisnode zabývá zprostředkováním velkoobchodu (2203) a devítiprocentní podíl z celkového počtu mají shodně společnosti, které podnikají v pronájmu a správě nemovitostí (1932) a ve službách (1922).

Počet firem, které platí DPH, se v prvním pololetí letošního roku zvýšil o 4788 na 511.406. Přibylo jich tak víc než za celý rok 2019, uvedla již dříve Bisnode.

DPH odvádí 54 procent akciových společností, 47 procent společností s ručením omezeným a 11 procent živnostníků. Nejvíc plátců podniká ve velkoobchodu, stravování, výstavbě budov a silniční nákladní dopravě.

"V ČR je registrováno přes 2,9 milionu podnikatelských subjektů, DPH však platí jen 17,6 procenta z nich," uvedla Štěpánová. Zákonnou povinnost odvádět DPH má podle ní každý podnikatelský subjekt, který za předchozích 12 měsíců dosáhl obratu jednoho milionu korun.

Témata: dph | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky