Ve Francii protestovalo 66.000 žlutých vest. Přidaly se k nim polonahé Marianny v kápích

V celé Francii dnes demonstrovalo 66.000 takzvaných žlutých vest. Protivládní protesty tak byly podle údajů ministerstva vnitra slabší než předchozí víkendy. V Paříži se k protestům sešlo kolem 3000 členů hnutí a zhruba 4500 lidí demonstrovalo v centru Bordeaux a v Toulouse.

Demonstrace "žlutých vest" v Paříži (15.12.2018).
reklama

V Paříži bylo podle francouzských médií zadrženo 168 lidí; přes 110 z nich bylo vzato do vazby. Dnešní protesty byly převážně pokojné, i když v Paříži policie použila vodní dělo a v Toulouse a Bordeaux se odehrály potyčky mezi demonstranty a policisty. Několik lidí bylo zraněno. Protesty si vyžádaly za pět týdnů už osm mrtvých.

Dnešek byl již pátou sobotou protivládních protestů namířených původně proti plánovanému zdražování pohonných hmot. Francie se i dnes na akce žlutých vest připravovala masivním nasazením policie. Tentokrát byly ale demonstrace klidnější i méně početné než před týdnem.

Ministr vnitra Christophe Castaner dnes na twitteru oznámil, že od vypuknutí celonárodního protestního hnutí už zemřelo osm lidí. Podle ministerstva vnitra se dnes do demonstrací zapojilo 66.000 lidí, z toho 3000 v Paříži. Minulou sobotu se v celé zemi protestů účastnilo na 126.000 lidí, z toho 10.000 v hlavním městě. Zhruba 2000 osob bylo tehdy zadrženo. Francouzská vláda po úterním teroristickém útoku ve Štrasburku "žluté vesty" vyzvala, aby tento víkend nedemonstrovaly.

Větší počet lidí než v metropoli se dnes sešel v centru Bordeaux. Podle místní prefektury tam bylo zatčeno 27 osob a 22 lidí bylo zraněno při potyčkách mezi policií a demonstranty. Minulou sobotu bylo toto město na západě země dějištěm násilných střetů a dnes tam bylo v pohotovosti přes 600 policistů a četníků. V celé Francii dnes bylo nasazeno 69.000 příslušníků bezpečnostních sil, z toho asi 8000 v Paříži.

Přibližně 4500 účastníků protestů demonstrovalo také v Toulouse. Ve městě na jihu Francie se odehrály i potyčky mezi protestujícími a pořádkovými silami. Na 30 lidí bylo zadrženo a několik také zraněno.

V Paříži byl dlouho relativní klid, ale na sklonku odpoledne policie na třídě Champs-Elysées použila vodní dělo na rozehnání zbylých 300 až 400 protestujících. Nejméně pět lidí bylo lehce zraněno.

Policie podle tisku sice v Paříži zablokovala přístup ke státním institucím, jako je sídlo prezidenta nebo premiéra, ale Eiffelova věž a muzea uzavřená při protestech minulou sobotu byly v provozu. K předvánočním nákupům zůstaly otevřené také velké obchodní domy. Preventivně bylo uzavřeno 40 ze zhruba 300 stanic pařížského metra.

Hlavní demonstrace se konaly na třídě Champs-Élysées, odkud byly hlášeny ojedinělé střety, při nichž policie použila slzný plyn. Dalšími shromaždišti bylo náměstí před budovou pařížské Opery a Haussmannův bulvár. Na asi 200 místech po celé Francii se konaly silniční blokády.

Někteří demonstranti uvedli, že jsou nízkou účastí zklamáni. "Jestli to tak půjde dál, (prezident Emmanuel) Macron si večer otevře šampaňské a řekne: a je to, vítězím," citoval server France Info účastníka protestů.

Na třídě Champs-Élysées se dnes během mrazivého dopoledne objevilo několik polonahých aktivistek s tělem natřeným stříbrnou barvou a oblečených v rozhalených červených mikinách s kapucí a trikolorou. Jen potichu stály proti policistům, napsal Le Figaro. List je kvůli červeným pokrývkám hlavy označil za "Marianny", francouzský státní symbol.

Členové hnutí žlutých vest už několik týdnů protestují proti vládním ekonomickým reformám. Demonstrace a silniční blokády byly původně namířeny proti plánovému růstu cen pohonných hmot, později ale přerostly v protesty proti hospodářské politice vlády obecně i proti Macronovi. Rozsáhlá vlna protestů je mnohými považována za největší od nepokojů v roce 1968.

Místní napsala, že silniční blokády, které Francii v různé intenzitě paralyzují už od 17. listopadu, si v pátek večer vyžádaly další nepřímé oběti. Zemřela například spolujezdkyně z auta, které se srazilo s jiným osobním vozem, jenž se otáčel kvůli barikádě na silnici v departementu Aisne v severní Francii. V belgické obci na hranici s Francií zahynul řidič, jenž s autem narazil do kamionu, který zastavila bariéra vztyčená demonstranty.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky