Nový fenomén roku 2021: Home-office začíná Čechům vadit

Česko vstoupilo do nového roku pátým stupněm systému PES, který trvá od 27. prosince. Kromě zpřísnění zákazu vycházení a opětovného uzavření většiny obchodů to pro tisíce zaměstnanců znamená další nekončící dlouhé týdny strávené prací z domova. Ačkoliv se ještě před zhruba rokem home office považoval výhradně za pozitivní benefit, nyní jsou někteří lidé z práce z domova vyčerpaní a ocenili by návrat do klidných a profesionálně vybavených kanceláří.

Ilustrační fotografie
reklama

Ze snu o home office se pro leckoho stala noční můra. Nedostatek soustředění, špatné vybavení, pocit osamělosti nebo bezbřehé prolínání pracovní doby a soukromých aktivit jsou hlavní příčiny, které práci z domova dokážou znepříjemňovat. Vidina klidné kanceláře se tak leckdy stává vysněnou idylou.

Náročnou situaci zažívají samozřejmě rodiče, kteří mají za sebou dlouhé měsíce s dětmi v domácí výuce, a vytvořit si nerušený prostor pro vlastní práci pro ně bylo téměř nemožné. Klidného pracovního prostředí se komplikovaněji obsahuje také ve sdíleném bydlení, kde z finančních důvodů obvykle žijí mladí lidé společně s dalšími spolubydlícími. Na to, zda home-office pracovníkům vyhovuje, či ne, má vliv také samotná povaha jejich povolání. Pokud má zaměstnanec odměny z prodeje nebo dosaženého zisku, je pravděpodobnější, že je pro něj domácí rušivé prostředí ještě silnějším stresovým faktorem.

Výkon, jaký jsou lidé zvyklí podávat na pracovištích, se v domácím prostředí podává podstatně hůře, zejména pokud k tomu nejsou správně nastavené podmínky. Přizpůsobit si domov nepřetržité práci je přitom základ. Stojí za to zaměřit se na denní rituály a odpovídající pracovní kout s kvalitní židlí a stolem. Vstát každý den ve stejnou hodinu, převléct se do relativně pracovního oblečení a zasednout na vyhrazené místo pro práci vypadá jako snadný úkol, přesto se mnoho lidí potýká s nestabilním režimem, který s trochou nadsázky končívá celodenní prací v pyžamu na gauči.

„Byť se to může zdát jako drobnost, existuje stále víc případů, kdy lidé vyhlížejí návrat do kanceláří kvůli většímu klidu a lepšímu vybavení, jako jsou třeba ergonomické židle nebo polohovatelné stoly. Ty si již mnozí pořídili i do svých domovů. Míra home-office byla letos enormní a řada lidí si uvědomila, jaký vliv na jejich komfort má vhodný nábytek a správné držení těla,“ říká Kateřina Zaydlarová, ředitelka Centra zdravého sezení. „Velkou roli hraje také rozumné oddělení pracovního a soukromého života. Vyzkoušet lze například pravidlo, že ve chvíli, kdy se posadím k práci, začínám se věnovat pouze práci, a to alespoň na 30, ideálně 45 minut,“ doporučuje dále Zaydlarová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky