Novartis zavádí rovnoprávnou rodičovskou dovolenou

Stejné příležitosti a výhody pro oba rodiče při narození dítěte, náhradním mateřství i při adopci a zejména čtrnáct týdnů plně placené dovolené. Takový je od ledna 2021 nově zavedený přístup společnosti Novartis k zaměstnancům, kteří prožívají jeden z nejdůležitějších milníků života. Rovnoprávná plně placená rodičovská dovolená v Novartisu by měla zaměstnancům zajistit stabilitu pro náročné období, rozvíjet rovnoprávnost i podporovat zapojení otců do péče o dítě. Zmíněné výhody jsou dostupné všem zaměstnancům společností skupiny Novartis v České republice a navazují na globální iniciativu společnosti Novartis, která chce pomáhat zaměstnancům oslavovat významné životní chvíle.

Ilustrační fotografie
reklama

„Ve výsledku chceme dosáhnout velké kulturní změny, tedy aby péče o děti a rodinu byla skutečně vyvážená a přístupná pro muže i ženy. Dle našeho pohledu je genderová vyváženost pozitivní pro komunity i společnosti, jako je Novartis, a to jak z pohledu životního stylu, tak i zdraví a ekonomiky. Rovnoprávná rodičovská dovolená v rozsahu čtrnácti týdnů plně placené dovolené se v Novartisu vztahuje na všechny naše zaměstnance bez ohledu na pohlaví a sexuální orientaci, poskytuje větší flexibilitu v péči o děti, a tím pádem i více možností ženám realizovat se v jejich kariérách. Věříme, že to bude dlouhodobě přispívat ke zvýšení motivovanosti, loajality a spokojenosti našich zaměstnanců,“ uvedla k rovnoprávné rodičovské dovolené Carolyn Sousa, country prezidentka skupiny Novartis v České republice.

Novartis poskytne zaměstnancům i poradenství před rodičovskou dovolenou a při opětovném zapojení do pracovního procesu. Kromě online materiálů na téma narození dítěte a adopce, interní konzultant ale i i přímý nadřízený je pro zaměstnance oporou, kdy umí poskytnout podporu a informace k tomu, jak rodičovskou dovolenou iniciovat a naplánovat a jak se nejlépe zapojit zpět do pracovního procesu a do týmu po jejím skončení.

Rovnoprávnou čtrnáctidenní placenou rodičovskou dovolenou může zaměstnanec společnosti Novartis využít nejpozději jeden rok od narození nebo adopce dítěte. Čtrnáct týdnů plně placené dovolené mohou zaměstnanci čerpat najednou, či v blocích dle rozhodnutí rodičů, přičemž tuto možnost čerpání mohou využít i rodiče s dětmi narozenými již v roce 2020.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky