Nezaměstnanost v lednu rychle roste. Pandemie drtí spíše ženy než muže

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Míra nezaměstnanosti v ČR v lednu citelně narůstá. Aktuálně dosahuje úrovně 4,4 procenta. Uvedla to včera ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ve vysílání České televize.

Ilustrační fotografie
reklama

Upřesnila, že se jedná o údaje z pátku minulého týdne, tedy z poloviny ledna. Přitom ještě koncem prosince 2020 činila míra nezaměstnanosti rovná čtyři procenta. V první polovině ledna tak v Česku přibylo zhruba 30 tisíc nezaměstnaných. Maláčová totiž uvedla, že zmíněným 4,4 procenta odpovídá v absolutním vyjádření počet zhruba 320 tisíc osob. Koncem prosince 2020 bylo v ČR necelých 292 tisíc nezaměstnaných.  

Míra nezaměstnanosti je tak nyní nejvýše od dubna 2017. V růstu míry nezaměstnanosti se odráží pochopitelně zejména pandemická situace, která způsobuje propouštění v sektoru služeb, v segmentu turistického ruchu, gastronomie, ubytování nebo dopravy. Zároveň je však patrná také probíhající zimní sezóna, která každoročně zapříčiňuje nárůst míry nezaměstnanosti z důvodu omezování pracovních činností v exteriéru, tedy v zemědělství, v lesnictví, v povrchové těžbě či ve stavebnictví.    

Prosincová čísla potvrzují, že pandemická krize tíživěji zasahuje ženy než muže. Od ledna do prosince 2020 stoupla míra nezaměstnanosti žen z rovných tří procent na 4,1 procenta, tedy o 1,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů ovšem za stejnou dobu vzrostla jen z 3,1 na 3,9 procenta, tedy o 0,8 procentního bodu. Klíčovým důvodem je právě to, že pandemickou krizí je předně zasažen sektor služeb, v němž jsou ženy zastoupeny v porovnání se dalšími sektory typu průmyslu v srovnání s muži výrazněji.   

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky