Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v lednu vzrostla na 3,9 procenta, lidí bez práce je víc než volných míst

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Nezaměstnanost v Česku v lednu vzrostla na 3,9 procenta z prosincových 3,7 procenta. Bez práce bylo 283.059 lidí. Je jich tak už více než volných míst, kterých zaměstnavatelé na konci měsíce nabízeli 281.141. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR). Loni v lednu byla míra nezaměstnanosti 3,6 procenta. Novou práci tehdy hledalo 267.000 lidí, k dispozici měli téměř 352.000 volných míst.

Podle generálního ředitele ÚP ČR Viktora Najmona jsou letos zaměstnavatelé opatrnější v přijímání nových pracovníků a kvůli dražším energiím či surovinám se zaměřují i na efektivnější vytváření finančních rezerv. Počet volných míst se za měsíc snížil asi o 7500. "Přesto se podíl nezaměstnaných osob drží nadále, navzdory lednovému nárůstu, na relativně nízkých hodnotách. V následujících měsících by nezaměstnanost mohla stagnovat, případně mírně vzrůst. S příchodem jarního počasí a rozjezdem sezónních prací by pak mohla začít klesat," uvedl Najmon.

Témata:  Úřad práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy