Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekula podal další podnět na antimonopolní úřad kvůli cenám vajec

vejce
vejce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ministerstvo zemědělství podalo další podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli cenám vajec. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po jednání se zástupci ministerstva financí a obchodu. Zdražení v obchodech podle něj naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. Meziresortní skupina se také podle Nekuly shodla na tom, že dozorové orgány, jako je například Česká obchodní inspekce (ČOI), mají zintenzivnit svou činnost a postupovat koordinovaně.

Dnešního jednání meziresortní skupiny se vedle představitelů ministerstev účastnili také zástupce úřadu vlády a Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle Nekuly se velká část jednání věnovala kompetencím kontrolních orgánů. "Dohodli jsme se, že dozorové orgány budou pracovní skupině pravidelně reportovat výsledky kontrol v oblasti potravin," řekl ministr. Za nejdůležitější úřady označil ČOI a specializovaný finanční úřad. V oblasti kvality a bezpečnosti potravin má podle něj kompetence Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Nekula řekl, že meziročně vejce v ČR podle Českého statistického úřadu zdražily o 92 procent a zdražily nejvíce z celé EU. "Víme, že v loňském i letošním roce extrémně vzrostly ceny krmných směsí, které tvoří zhruba 70 procent nákladů na produkci vajec, což se promítlo do cen," řekl.

Zdražení potravin v obchodech podle Nekuly naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. K vejcím uvedl, že zatímco v lednu 2022 měli zemědělci na jednom vejci přirážku 12 haléřů, letos v lednu mají jednu korunu. Obchodníci podle něj měli loni v lednu obchodní přirážku jednu korunu, letos je to již 2,10 Kč. "Skoro by se zdálo, že obchody mají s prodejem vajec větší náklady než zemědělci. Vypadá to, jako by v obchodech přikrmovali nosnice na pultech obchodů," doplnil.

Ministr řekl, že u kontrol je pro něj důležitý výsledek a že díky tlaku na obchodníky cena cukru v lednu a únoru klesla. Poznamenal, že začala platit novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou by se měla inspekce řídit. "Zástupce průmyslu a ministerstva obchodu jsme vyzvali, aby pracovníky ČOI informovali, že novela obsahuje i paragraf 12a," řekl. Ten uvádí, že informace o slevě z ceny výrobku musí obsahovat informaci o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy.

Je podle něj potřeba důsledně postihovat kvazislevy, na což směřoval i jeho podnět v případu, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 32,90 Kč a cena bez slevy byla 39,90 Kč. Podle Nekuly nešlo o slevu, protože cena v akci byla běžná cena. "To, co prezentovala, že jen zkontrolovala cenovky, je nedostatečné," řekl.

Doplnil, že antimonopolní úřad nemůže diktovat ceny a jeho prací je postihovat kartelové dohody. Na zdražení cukru na podzim loňského roku směřoval také jeho první podnět, který na ÚOHS poslal. "Nárůst neudělal jeden řetězec. Vše nasvědčuje tomu, že došlo k nějaké koordinaci několika významných hráčů," dodal.

Témata:  vejce Ministerstvo zemědělství ÚOHS

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy