Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF zhoršil odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 1,9 procenta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 1,9 procenta z loňských 3,5 procenta. Ve svém podzimním výhledu globální ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). V dubnu přitom odhadoval, že v letošním roce se hrubý domácí produkt (HDP) České republiky letos zvýší o 2,3 procenta. V příštím roce má tempo růstu zpomalit na 1,5 procenta.

MMF ve své zprávě upozornil hlavně na možné výpadky dodávek energií z Ruska, i když pravděpodobnost a rozsah možných výpadků je nyní menší, než čekal v červenci díky rychlejšímu nahromadění zásob v EU. Nicméně varoval, že země střední a východní Evropy, zejména Česká republika, Maďarsko a Slovensko, mohou vzhledem ke své závislosti na ruském plynu a případným obtížím se zajištěním alternativních dodávek plynu čelit narušení dodávek.

České ministerstvo financí v srpnu v nové makroekonomické predikci pro letošní rok zlepšilo odhad růstu ekonomiky na 2,2 procenta. Pro příští rok odhad zhoršilo na 1,1 procenta. Česká národní banka čeká za letošní rok zvýšení HDP o 2,3 procenta.

Navzdory předpokládanému zpomalení hospodářského růstu počítá MMF v letošním roce s poklesem míry nezaměstnanosti v Česku na 2,5 procenta z 2,8 procenta v loňském roce. Příští rok fond očekává další pokles, a to na 2,3 procenta.

Inflace v Česku má letos vyskočit na 16,3 procenta z 3,8 procenta loni. V roce 2023 ale zpomalí na 8,6 procenta. V dubnu přitom MMF předpovídal, že inflace v ČR se letos vyšplhá na devět procent a příští rok zpomalí na 2,3 procenta.

Z nejnovějších odhadů MMF vyplývá, že Česká republika příští rok vykáže nejrychlejší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky. V Maďarsku se HDP zvýší o 1,8 procenta, na Slovensku o 1,5 procenta a v Polsku jen o 0,5 procenta. V letošním roce čeká fond růst maďarské ekonomiky o 5,7 procenta a polské o 3,8 procenta. HDP Slovenska se má zvýšit o 1,8 procenta.

MMF dnes zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok o 0,2 procentního bodu na 2,7 procenta. Pro letošní rok MMF potvrdil předchozí odhad, podle kterého čeká růst HDP o 3,2 procenta. Světová ekonomika se nadále potýká s velkými problémy, ke kterým přispívá invaze Ruska na Ukrajinu, krize životních nákladů způsobená přetrvávajícími a rozšiřujícími se inflačními tlaky a slabší výkon čínské ekonomiky, uvedl MMF.

Témata:  MMF ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy