Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Končí „nákupní ráj“ v Polsku? Česká koruna má totiž vůči zlotému brzy výrazně oslabit, varuje největší švýcarská banka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Plánujete vyrážet do Polska na nákupy i v příštím roce? Rozměňte si koruny za zloté už teď, protože česká měna bude vůči polské v nadcházející době obzvláště výrazně slábnout, říká největší švýcarská banka UBS.

Ta nyní klientům radí sázet na výrazný propad koruny a nakupovat zloté jako jednu z nejvýnosnějších investičních strategií pro rok 2024 (viz níže).

Jeden zlotý se má podle UBS v příštím roce prodávat až za šest korun. Přitom třeba letos v polovině února stál přechodně i méně než 4,95 koruny, plyne z dat Bloombergu. To byla nejsilnější úroveň koruny vůči polské měně v moderní historii.

Silná koruna byla jedním z důvodů nárůstu popularity přeshraničních výletů Čechů na nákupy v Polsku. Společně například s nulovou polskou DPH na základní potraviny nebo extrémně levnými pohonnými hmotami, uměle a na politické zadání ještě více zlevněnými před říjnovými volbami v zemi, dal poměrně slabý zlotý vzniknout „polskému nákupnímu ráji“.

Jenže tento „ráj“ nyní ztrácí část své lákavosti. Po volbách citelně podražily pohonné hmoty v zemi. Jsou sice stále levnější než v Česku, ale už ne tak výrazně, jako když je před volbami zjevné politické zadání strany Právo a spravedlnost státem kontrolovanému petrochemickému podniku Orlen neudržitelně zlevňovalo.

Navíc, kvůli vysoké pravděpodobnosti, hraničící s jistotou, že Právo a spravedlnost nebude v nové polské vládě se Varšavě otevírá cesta k desítkám miliard eur z evropských fondů, které byly z důvodu svárů s Bruselem dosud zmrazeny.

Vyhlídka na tento příliv, v přepočtu takřka 900 miliard korun, právě polský zlotý zpevňuje. Pravděpodobná nová polská vláda, vedená Donaldem Tuskem, je mnohem vstřícnější k Bruselu a příliv dotačních miliard eur zvýší poptávku po zlotém. Za přitékající miliardy eur se totiž ze všeho nejdříve nakoupí zlotý, jimž pak teprve budou profinancovávány příslušné investiční akce a projekty v zemi.

Zatímco zlotý tak v příštím roce posílí až na 4,2 za euro, z nynější úrovně 4,39, česká koruna podle UBS nabere opačný směr a oslabí až na 25,50 za euro, ze současné hodnoty 24,49. 

Témata:  Polsko nákupy Polský zlotý (PLN) komentář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.