Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace v Německu v červenci stagnovala, je nejníže za čtyři roky

ekonomika
ekonomika
Foto: Pixabay

Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v červenci kvůli pandemii stagnoval, zatímco v červnu zrychlil na 0,8 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Inflace tak i nadále zůstává hluboko pod cílovou úrovní Evropské centrální banky (ECB).

Červencová inflace byla nižší, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters v průměru předpokládali, že meziroční růst spotřebitelských cen zpomalí na 0,4 procenta. Aktuální hodnota je nejnižší od května 2016.

Proti předchozímu měsíci se spotřebitelské ceny snížily o 0,5 procenta. Analytici čekali pokles o 0,2 procenta.

Německo je největší ekonomikou, kde se používá jednotná evropská měna euro. ECB usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty.

Témata:  inflace Německo ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:55

Jak zvládnout nízký odhad nemovitosti při žádosti o hypotéku

Zájemcům o hypotéku se může stát, že odhad ceny nemovitosti nevyjde na požadovanou částku. Poradíme, jak takovou situaci řešit.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.