Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace sice brzdí, ale zůstává vysoko

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Vladimíra Pikory: Český statistický úřad dnes zveřejnil inflaci za listopad. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 % a meziročně o 7,3 %, což bylo o 1,2procentního bodu méně než v říjnu. To je dobrý výsledek.

V říjnu ceny vyskočily kvůli tomu, že před rokem byl zaveden tzv. Úsporný balíček, který pohnul s cenovou základnou, což inflaci zkreslilo, zkresluje, a ještě zkreslovat bude. „Normální“ inflaci uvidíme až v lednu. Do té doby budeme mít čísla zkreslená, říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group.

Pro mě přinesla dnešní statistika tři klíčové informace:

1. Bez započtení vlivu „Úsporného tarifu“ do indexu spotřebitelských cen v roce 2022 by meziroční cenový růst dosáhl hodnoty 4,7 %. To znamená, že jsme na správné trajektorii a že inflace klesá. Povídání o tom, jak to dělá ČNB špatně, bylo od mnohých komentátorů v minulých měsících účelové a šlo jen o snahu poškodit guvernéra. Podle mě dělá a dělal svou práci správně.2. Vzhledem k tomu, že jsou dnes zveřejněná čísla skoro o tři procentní body vyšší, než by měla, nelze je mezinárodně srovnávat. Nicméně jsem si jistý, že vyjde řada článků ve stylu: „Podívejte se, jak jsme na tom špatně, a přitom kdybychom měli euro, byli bychom na tom dobře.“ To jsou zkrátka politické a ekonomicky špatné komentáře.3. Oslabení meziročního cenového růstu bylo zaznamenáno ve většině oddílů spotřebního koše, nejvýraznější pak u potravin a bydlení. V oddíle doprava ceny meziročně klesly, a to především díky nižším cenám pohonných hmot. To je pro mě signál, že ceny ještě poklesnou.

Podle mě nejsou dnešní statistiky zdaleka tak zajímavé, jako budou ty, které vyjdou za leden. Ty ukážou, kde bude inflace v roce 2024. Od lednové statistiky se totiž v dalších měsících už moc nevzdálíme.

Původně přitom mnozí očekávali, že se už v lednu přiblížíme k 2 %, jenže do hry vstoupili lobbisté a ti tlačí ceny v roce 2024 nahoru. Zdraží tedy nejen elektřina, ale i voda, potraviny a mnoho dalších položek.

Lednové přecenění ceníku nebude tedy běžné, ale vyšší, což podle mě povede k tomu, že v lednu nepoklesne inflace tak výrazně, jak mnozí a asi i většina předpokládala. Hrozí proto, že snížení úrokových sazeb, které se před dvěma měsíci zdálo zaručené, zaručené nebude, a naopak se možná odsouvá.

Diskuse o tom, zda i přes snížení DPH zdraží potraviny o pět či deset procent, povede k sebenaplnění. Tato diskuse vůbec není tržní a vůbec není zdravá. Normální by bylo, že by jednotlivé řetězce individuálně zdražily o různé částky u různých položek. To, že to jde hromadně, zavdává otázky, zda to není práce pro antimonopolní úřad.

Témata:  ekonomika inflace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.