Hračkářství v Česku mají problémy kvůli koronaviru COVID-19

Epidemie koronaviru v Číně komplikuje tuzemským prodejcům dodávky zboží. Problémy zaznamenala některá hračkářství, která se navíc obávají ohrožení vánoční sezony. Prodejce elektroniky, síť Datart, dokáže pokrýt poptávku, ale eviduje omezení dodávek televizí nebo čističek vzduchu. Naopak řetězec Mountfield, který se specializuje na zahradní techniku, má dostatečné zásoby. Vyplývá to z vyjádření zástupců obchodních řetězců.

Ilustrační fotografie
reklama

Hračkářství Bambule a Sparkys čelí potížím se zpožděním dodávek zboží, i když to zatím nehodnotí jako vážný stav. "Bohužel ale začíná současná situace negativně ovlivňovat také letošní vánoční sezonu, na jejíchž přípravách již pracujeme. Opožďují se totiž výroby vzorků a jejich dodávky a hrozí také zpoždění samotné výroby produktů. Doufáme, že se situace co nejdříve stabilizuje a vánoční sezona proběhne bez komplikací," uvedla marketingová ředitelka obchodů Jana Krčková.

Jednotky dodavatelů hlásí podle mluvčí řetězce Datart Evy Kočicové krácení dodávek. Situace s dodávkami se podle ní ale mění z týdne na týden. "Každý den pracujeme s aktuálními informacemi od našich dodavatelů, na základě toho plánujeme a rozhodujeme se, zda navyšovat zásoby pro případ opožděných dodávek z Číny," doplnila.

Koronavirus nyní neohrožuje zásobování prodejen Mountfield, podle mluvčí společnosti Kateřiny Böhmové mají zboží v dostatečném množství. "Na prodeje v lednu i únoru a stejně tak i na celou jarní sezonu předzásobujeme s velkým předstihem. Velké množství našich výrobků navíc odebíráme přímo z evropských výrob, které nejsou touto událostí nijak ovlivněny," uvedla.

Epidemie by mohla podle některých obchodníků způsobit také nedostatek některých potravin. Například řetězec Albert zatím ale potíže nezaznamenal. "Čerstvé potraviny, stejně jako ty trvanlivé, nám dodávají zejména lokální producenti. Malou výjimku tvoří zázvor a pomelo. Nemáme ale informace, že by dodávka měla být nějak ovlivněna," řekl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Čína je pro Českou republiku druhým největším dovozcem, loni dovoz činil přes 615 miliard korun. Z Číny se do tuzemska ve velkém dováží mobilní telefony, televize a další elektronika, ale také třeba tříkolky a koloběžky.

V pevninské Číně podlehlo nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje 1868 lidí. Nakažených je přes 72.000.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky