Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hodnota obsahu peněženek Čechů jde dolů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Dnešní ranní data z ČSÚ ukázala na zjevný fakt ohledně mezd. Ty rostou, ale pomaleji než ceny. Ve 3.Q letošního roku reálné mzdy meziročně klesly o 9,8 %, protože ceny vyskočily o 17,6 %.

Jednoduše řečeno, lidé si vydělají více, ale koupí si za to méně. Celkově se za 3.Q zvedly mzdy o 6,1 %, ale jelikož se ceny zvedly o 17,6 %, průměrná mzda reálně klesla o 9,8 %. Průměrná nominální mzda vzrostla na 39 858 korun.

Nezaměstnanost sice mírně stoupla na 3,5 %, ale stále o ní hovoříme jako o velmi slušné a v kontextu EU patří ČR stále první příčka. Skutečnost, že lidé zatím mají práci a tedy mzdu, je hlavní důvod, proč ekonomické problémy domácností nejsou výrazně hlubší. I když půjde nezaměstnanost v příštím roce ještě nahoru a není vyloučeno, že se podívá na 5 %, stále budeme hovořit o mírné nezaměstnanosti, která by neměla být důvodem k panice.

Mzdy porostou i v dalších měsících, ale tempo zdražování bude stále rychlejší, takže reálně budeme stále ztrácet. Je pravděpodobné, že příští rok česká ekonomika klesne, a tak mohou opadnout i tlaky na růst mezd. Tempo inflace by se však mělo také snižovat. ČNB počítá s tím, že by se tempo zdražování mělo dostat ke 2 % začátkem roku 2025.

Témata:  ekonomika finance peněženka lidé

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.