Export z Německa do Číny začátkem roku výrazně klesl

Objem vývozu z Německa do Číny v lednu meziročně klesl o 6,5 procenta, zatímco dovoz klesl o půl procenta. Oznámil to dnes německý statistický úřad. Propad vývozu ale podle nich ještě nelze vysvětlit dopady šíření koronaviru. Za leden klesl i celkový vývoz.

Ilustrační fotografie
reklama

"Z výsledků, které máme zatím k dispozici, se dopady koronaviru nedají vyvozovat," uvedli statistici. Nový typ koronaviru se od loňského prosince šíří z Číny, za vážný problém kvůli dopadům na ekonomiku začal být považován až v únoru.

Celkový objem vývozu z Německa v lednu podle sezonně přepočtených údajů klesl na 110,9 miliardy ze 112,1 miliardy eur loni v lednu. Nižší byl i ve srovnání s prosincem, kdy činil 111 miliard eur. Dovoz pak letos v lednu klesl na 92,4 miliardy z 93,5 miliardy eur před rokem, ve srovnání s prosincem se ale mírně zvýšil.

Čína je největším obchodním partnerem Německa. Zpracovatelský sektor je na Číně závislý z hlediska poptávky i z hlediska dodavatelských řetězců. Ty byly značně narušeny přerušením výroby v Číně, která má také nejvíce nakažených i nejvíce obětí na životech v důsledku šíření nového koronaviru.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky