Evropské akcie klesají, rusko-ukrajinský konflikt dál snižuje chuť riskovat

Evropské akcie dnes třetí den za sebou klesají. Sankce proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu totiž ještě více snížily chuť riskovat a pokračující růst cen komodit prohlubuje obavy z inflace. Ztrácejí hlavně automobilky a banky. Panevropský index STOX Europe 600 dopoledne ztrácel zhruba 0,5 procenta, později ale ztráty částečně zmírnil díky růstu akcií těžařských firem.

ilustrační fotografie
reklama

Index producentů ropy a plynu dopoledne posiloval o více než tři procenta, zejména díky prudkému růstu cen ropy. Těžaři si připisovali 2,5 procenta, protože obavy z přerušení dodávek zvyšují ceny kovů, včetně niklu a hliníku.

Největší ztráty zaznamenali výrobci aut, kteří ztráceli více než tři procenta. Banky v eurozóně se dostaly nejníže za deset měsíců, protože mezi investory sílí přesvědčení, že Evropská centrální banka (ECB) přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb.

Evropské banky zažívají prudký pokles už druhý den za sebou. Ukrajinská krize donutila evropskou divizi největší ruské banky Sberbank ukončit činnost. Mezi nejvíce zasažené akcie tento týden patří rakouská Raiffeisen Bank International, která podle informovaných zdrojů agentury Reuters zvažuje odchod z Ruska. Stala by se tak první evropskou bankou, která tak učiní od invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Cena akcií Raiffeisen je o polovinu nižší než před měsícem.

Hlavní index frankfurtské burzy DAX rovněž smazal počáteční ztráty a kolem 11:00 SEČ se pohyboval kolem 13.905 bodů. To byl proti úterý jen minimální pokles.

Maďarská centrální banka se snažila trhy uklidnit sdělením, že kapitálová pozice maďarské banky OTP je vynikající a že banka je schopna odolat dalším případným otřesům na trzích v Rusku a na Ukrajině. OTP Bank je největší bankou v Maďarsku a největším nezávislým věřitelem ve střední Evropě.

Akcie švédského výrobce telekomunikačního zařízení Ericsson dopoledne ztrácely přes 12 procent. Firma oznámila, že jí bylo sděleno, že informace, které poskytla americkému ministerstvu spravedlnosti ohledně interního vyšetřování její činnosti v Iráku byly nedostatečné.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky