Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise a Norsko ohlásily spolupráci s cílem snížit cenu plynu

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Evropská komise a Norsko sdílí postoj, že je třeba výrazně snížit cenu plynu, a budou společně pracovat na nástrojích pro stabilizaci energetického trhu. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová a norský premiér Jonas Gahr Störe. Norsko letos navyšuje své dodávky do Evropské unie při výpadku plynu z Ruska.

"Vysoké ceny plynu tlačí nahoru cenu elektřiny. Snižují kupní sílu a způsobují firmám ztrátu konkurenceschopnosti. Sdílíme hluboké obavy ohledně dopadů těchto cen a společné odhodlání, že ceny by se měly výrazně snížit," stojí v komuniké dvou lídrů, kteří se dnes účastní setkání evropských prezidentů a premiérů v Praze.

"Norsko a Evropská komise tudíž vedou intenzivní diskuse. Pokud jde o kroky do budoucna, jsme dohodnuti, že budeme společně pracovat na nástrojích, každý v rámci svých kompetencí, abychom stabilizovali energetické trhy a omezili dopad manipulací trhu a výkyvů v cenách, ve snaze citelně snížit příliš vysoké ceny," pokračují von der Leyenová a Störe.

Evropská komise v poslední době prosazuje intenzivní jednání s partnery, jako je Norsko, coby cestu ke snížení nebývale vysoké ceny plynu. Norsko je při dramatickém propadu dodávek z Ruska pro EU nyní klíčovým dodavatelem, přičemž podle komise ze severské země v prvních osmi měsících roku pocházela asi pětina spotřeby.

Unijní exekutiva tvrdí, že dojednání cenového kompromisu je v zájmu obou stran. "Abnormálně vysoká hladina cen energií je politicky i ekonomicky neudržitelná," uvedli dnes von der Leyenová a Störe.

Témata:  evropská komise Norsko zemní plyn EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.