Ekonomická nálada v EU se v lednu kvůli pandemii zhoršila

Ekonomická nálada v zemích Evropské unie i v eurozóně se v lednu zhoršila, méně příznivé jsou kvůli pandemii také vyhlídky u zaměstnanosti. Ve své pravidelné zprávě to dnes uvedla Evropská komise (EK). Vzhledem k pokračujícím uzávěrám ve většině zemí a souvisejícímu omezení ekonomických aktivit je horší nálada ve službách, maloobchodě i mezi spotřebiteli.

ekonomika
reklama

Index ekonomické nálady pro celou unii za leden klesl o 0,6 na 91,2 bodu, za eurozónu pak o 0,9 na 91,5 bodu. Poklesu celkové nálady nezabránilo ani zlepšení v průmyslu. Index očekávání u zaměstnanosti pak za unii klesl o 1,3 na 90,0 bodu, za samotnou eurozónu pak o 1,6 na 88,8 bodu.

Výsledek je nicméně lepší, než se čekalo. Ekonomové v anketě agentury Reuters předpokládali, že index ekonomické nálady za eurozónu klesne na 89,5 bodu.

K nejvíce zasaženým sektorům ekonomiky patří služby, které jsou zároveň dominantní a na hrubém domácím produktu (HDP) eurozóny se podílejí asi dvěma třetinami. Jejich dílčí index klesl na minus 17,8 z předchozích minus 17,1 bodu, což je o trochu méně, než se čekalo. U průmyslu analytici žádnou změnu nálady nečekali, ve skutečnosti se tam ale nálada mírně zlepšila. Dílčí index pro tento sektor za leden vystoupil na minus 5,9 z prosincové hodnoty minus 6,8 bodu.

Mezi spotřebiteli se nálada rovněž dál zhoršuje. Dílčí index klesl na minus 15,5 z prosincové hodnoty minus 13,8 bodu. V maloobchodě nálada také prudce klesla, a to na minus 18,9 z minus 12,9 bodu.

Témata: ekonomika | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky