Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v ekonomiku se nelepší a zůstává hluboko pod svým dlouhodobým průměrem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Souhrnný indikátor důvěry se v meziměsíčním srovnání snížil o 1,3 bodu na hodnotu 87,3, při současném poklesu obou svých složek, indikátoru důvěry podnikatelů o 0,7 bodu a indikátoru důvěry spotřebitelů o 3,5 bodu.

Pokles důvěry zaznamenal ČSÚ v celé podnikatelské sféře. „Začátek roku se nesl ve znamení poklesu důvěry ve všech sledovaných odvětvích ekonomiky. Podnikatelé napříč odvětvími negativně hodnotí svoji ekonomickou situaci nebo stávající poptávku. Část z nich ale současně očekává v horizontu třech měsíců jejich zlepšení,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. „Z pravidelného čtvrtletního šetření v odvětvích služeb vyplynulo, že téměř třetina respondentů uvádí jako bariéru růstu produkce nedostatečnou poptávku. 28 % respondentů limitují v růstu produkce i jiné faktory související pravděpodobně s preventivními protipandemickými opatřeními,“ doplnil J. Obst.Rovněž mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku oproti prosinci snížila. „Již tak velké obavy spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti dále rostly, ruku v ruce s obavami ze zhoršení celkové ekonomické situace,“ dodal Jiří Obst.

Témata:  ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.