Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí inflace nabírá na síle

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Tomáše Volfa: Spotřebitelské ceny za říjen meziročně vzrostly o 8,5 %, což představuje prudké zvýšení tempa zdražování. Je to první měsíc po osmi měsících, kdy inflace zrychluje. Oproti minulému měsíci šly ceny nahoru o 0,1 %.

Důvod, proč ceny opět zrychlují je loňské zavedení úsporného tarifu na elektřinu. Pokud bychom tento vliv očistili, pak by se ceny zvedly jen o 5,8 %, což by znamenalo další zpomalování tempa jejich růstu.

ČNB Na posledním zasedání ponechala hlavní sazbu dál na 7 % a tří měsíčnísazba PRIBOR od té doby stoupá, což značí, že trhy přestávají věřit, že ke snížení sazeb dojde na prosincovém zasedání. Jelikož v lednu měnové jednání pravděpodobně nebude, tak další možný termín je až v únoru. Centrální bankéři jsou si vědomi toho, že inflace klesá zatím pomalejším tempem, než původně čekali.

Cíl srazit průměrnou inflaci za letošní rok pod 10 % je vážně ohrožen a dostat jí pro příští rok pod 2,6 % také. Dle slov guvernéra ČNB A. Michla bude snižování pozvolné, což v překladu znamená, že se nebude nikam spěchat, což hraje do karet importu, protože slabá koruna bude znesnadňovat pozici českých dovozců.

I když koruna v posledních měsících klesá, stále o ní lze hovořit jako o silné, a tedy jako o důležitém proti inflačním faktoru. Dnes se drží v blízkosti 24,45 EURCZK.

Témata:  ekonomika inflace komentář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy