Dolar oslabí, ať už volby dopadnou jakkoliv, shodují se analytici

Americký dolar bude v dlouhodobém výhledu slábnout, výsledek nynějších prezidentských voleb ve Spojených státech na tom příliš nezmění. Shodují se na tom investoři a analytici, které oslovila agentura Reuters. Navzdory nedávnému růstu hodnoty dolaru vůči jiným měnám je dolarový index pořád asi devět procent pod svým březnovým maximem a směřuje k nejhoršímu ročnímu výkonu od roku 2017. Dopad na něj má očekávání, že základní úrokové sazby v USA zůstanou ještě dlouho blízko rekordních minim.

Ilustrační fotografie
reklama

Mnoho účastníků trhu se domnívá, že vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena, který nyní vede v průzkumech veřejného mínění, a případné jasné vítězství demokratů bude mít na americkou měnu větší dopad. Biden jako někdejší viceprezident by totiž mohl prosadit politiku, kterou investoři považují za negativní pro dolar. Jsou to například masivní fiskální stimuly.

Další čtyři roky s Donaldem Trumpem nabízejí méně jasnější výhled. Pokračování Trumpova tvrdého přístupu k Číně by zřejmě zvýšilo zájem o dolar jako bezpečnou investici. Nad tímto přínosem ale mohou podle analytiků převážit faktory, jako jsou pokračující reálné negativní výnosy amerických dluhopisů.

Průzkum agentury Reuters v minulém měsíci ukázal, že střední prognóza analytiků počítá s růstem kurzu eura k dolaru za rok na 1,21 USD. Proti současné hodnotě to pro euro představuje zisk asi o čtyři procenta.

Vysoké úrokové sazby v USA ve srovnání s dalšími rozvinutými zeměmi roky podporovaly právě dolar, jenž tak byl atraktivnější pro investory, kteří hledali vyšší výnosy. Tato výhoda se letos vytratila, protože americká centrální banka (Fed) v rámci boje s dopady koronavirové pandemie snížila úroky a naznačila, že je bude na rekordním minimu držet možná i mnoho let. "Největšími trendy na devizových trzích bude sbližování úrokových sazeb na nižších úrovních, což bude výsledek covidu," poznamenal analytik finančního ústavu Société Générale Kit Juckes. To je podle něj pro dolar jednoznačně negativní.

Reálné výnosy desetiletých státních dluhopisů americké vlády, tedy očištěné o inflaci, letos kvůli pandemii klesly pod nulu. To snížilo atraktivitu dolaru a podpořilo růst dalších aktiv - od akcií až po zlato. V nejbližším roce by měl reálný výnos zůstat negativní. "Nevidíme žádný scénář, který by vykolejil pokračování jasně klesajícího trendu (dolaru), protože reálné výnosy v USA pravděpodobně zůstanou negativní," myslí si analytici banky BNP Paribas.

Čisté sázky proti dolaru na termínovém trhu ukazují na negativní náladu vůči dolaru. Pokud by ale přišla změna, která by donutila investory tyto sázky zrušit, pomohlo by to dolaru k růstu. Jednou z takových událostí by mohla být nejistota kolem voleb.

Trump za svého funkčního období ostře kritizoval silný dolar. Stěžoval si, že dává jiným zemím nepoctivou konkurenční výhodu v zahraničním obchodě. I když vyšší fiskální výdaje v případě vítězství Joea Bidena by mohly mít na dolar dopady, část analytiků se domnívá, že méně konfrontační přístup demokratů k zahraniční politice může posílit přitažlivost dolaru jako rezervní měny.

Témata: USA | volby | usd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky