Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR měla ve druhém čtvrtletí proti EU podprůměrný meziroční růst ekonomiky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česká republika měla ve druhém čtvrtletí v celkovém srovnání se zeměmi EU podprůměrný meziroční nárůst hrubého domácího produktu (HDP). Ten v zemích EU mezičtvrtletně vzrostl o 1,9 procenta a meziročně o 13,2 procenta, zatímco v ČR ekonomika meziročně stoupla o 8,2 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento. Navzdory aktuálnímu silnému růstu ale úroveň HDP ve většině unijních zemí zatím reálně zaostávala za předkrizovým druhým čtvrtletím 2019, uvedl v dnes zveřejněné analýze vývoje ekonomiky Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční růst ekonomiky zaznamenaly podle analýzy všechny země EU. "Pohled na předkrizové období ale ukazuje, že reálně HDP v EU zaostává za úrovní roku 2019 o 2,3 procenta. Nejvíce přitom zaostávaly ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2019 Španělsko (minus 6,1 procenta) a Itálie (minus čtyři procenta). "Na předních příčkách tohoto srovnání ale bylo i Česko (–3,7 procenta) a nadprůměrně se oproti druhému kvartálu 2019 propadaly i Francie (–3,4 procenta), Německo (–2,9 procenta) nebo Rakousko (–2,7 procenta), často země se silným automobilovým průmyslem," uvedl ČSÚ. Mezi země, kterým se daří vracet k předkrizové úrovni, patřily podle analýzy státy Pobaltí, Irsko, Rumunsko, Slovinsko, Polsko, Maďarsko, Dánsko a Švédsko.

V případě srovnání s předchozím čtvrtletím klesla ekonomika mezičtvrtletně v EU Maltě a Chorvatsku. Naopak největší růst zaznamenalo Portugalsko (4,9 procenta), Lotyšsko (4,4 procenta) a Estonsko (4,3 procenta). "Příznivý byl ale také vývoj sousedního Rakouska, nadprůměrně se zlepšovala i polská a slovenská ekonomika," uvedli statistici. K zemím s nižším mezičtvrtletním přírůstkem podle nich patřily Česká republika i velké ekonomiky Francie (1,1 procenta) a Německa (1,6 procenta).

Témata:  ekonomika Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy