ČNB bude sledovat finanční problémy živnostníků kvůli koronaviru

Česká národní banka (ČNB) bude spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), Českou bankovní asociací (ČBA) a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) sledovat možné finanční problémy malých podniků a živnostníků kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru. V případě potřeby mohou rozhodnout o poskytnutí peněžní pomoci pro tyto firmy. ČTK o tom dnes v tiskovém prohlášení informovala Česká bankovní asociace.

Česká národní banka
reklama

Dnes tyto subjekty vytvořily společnou "monitorovací platformu". "Ta bude sloužit k souhrnnému vyhodnocování finanční situace podnikových klientů z oblasti mikropodniků a osob samostatně výdělečně činných. Dále ke konzultování adekvátních opatření k podpoře finančních toků, nezbytných k udržení provozu firem, jejichž fungování a hospodaření je či bude postiženo v souvislosti s výskytem koronaviru v České republice," uvádí se v prohlášení.

Platforma bude zasedat tak často, aby to odpovídalo vývoji situace a potřebě na tuto situaci pružně reagovat.

"Účastníci setkání jsou zajedno v tom, že o přijímaných opatřeních bude informována Česká národní banka, a to zejména z úhlu pohledu její odpovědnosti za stabilitu finančního systému ČR," uvádí se dále v prohlášení.

V Česku je zatím 58 potvrzených případů nákazy. Český stát kvůli koronaviru od dnešních 18:00 zakázal akce nad 100 účastníků a od středy zrušil výuku na všech školách v Česku s výjimkou mateřských škol. Opatření, která platí do odvolání, přijala Bezpečnostní rada státu.

Analytici uvedli, že s každým dalším vládním opatřením proti nákaze se stupňuje negativní dopad na ekonomiku. Záležet bude podle nich na délce trvání nákazy, dopady se mohou počítat v desetinách procenta hrubého domácího produktu (HDP).

"Úplný výpadek české ekonomiky na jeden den znamená ztrátu 4,05 miliardy korun a výpadek pro veřejné finance 1,45 miliardy korun. Takže dvoutýdenní karanténa, která by ochromila polovinu ekonomiky, by přišla na 20 miliard Kč, tedy 0,3 procenta HDP. Další negativní dopady může přinést panika a strach ochromující spotřebu domácností i firemní investice," uvedl analytik poradenské společnosti Deloitte David Marek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky