ČEZ těžce krvácí i dnes, za týden přišel o 130 miliard své hodnoty

Komentář Lukáše Kovandy: Akcie energetické společnosti ČEZ se i dnes citelně propadají, klesly dnes až na 981 korun za kus. Přitom ještě minulý týden ve čtvrtek uzavíraly na hodnotě 1225 korun za akcii. To znamená, že ČEZ za zhruba týden přišel o zhruba 130 miliard své tržní hodnoty.

Ilustrační fotografie
reklama

Akcie ČEZ se propadají zejména v reakci na středeční legislativní návrh Fialovy vlády. Ta do Sněmovny posílá návrh takzvaného „Lex ČEZ“. Podmínkou realizace přeměn u takzvaných kotovaných společností má být souhlas 75 procent akcionářů přítomných na valné hromadě při splnění usnášeníschopnosti, která má přesahovat dvě třetiny základního kapitálu. Stát nyní v ČEZ vlastní zhruba 70 procent akcií, takže nová legislativa má zjevně usnadnit postup blízký takzvanému „squeeze outu“ neboli vytěsnění minoritních akcionářů. Část z nich „Lex ČEZ“ ostře kritizuje, padají i slova o přípravě „zločinecké akce“.

„Lex ČEZ“ má tedy zjevně vládě usnadnit zestátnění ČEZ či jeho části po případném rozdělení. Pokud legislativa projde, nebude již potřeba souhlasu 90 procent akcionářů přítomných na valné hromadě, jako je tomu nyní, ale právě jen 75 procent. Navrhovaná legislativa by tedy zásadně oslabila postavení minoritních akcionářů. Ti by tak při případném výkupu jejich akcií při zestátnění podniku zřejmě nemohli počítat s tak vysokou přirážkou k tržní ceně akcie, jako by to bylo bez přijetí „Lex ČEZ“.

Témata: čez | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky