Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi neutrácejí už dvanáctý měsíc v řadě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ilustračnífotky.cz

Komentář Tomáše Volfa: Domácí maloobchodní tržby v dubnu meziročně klesly o 7,7 % a o 0,3 % oproti minulému měsíci. Už dvanáct měsíců v řadě tržby prodejcům klesají. Na vině jsou vysoké ceny a obavy spotřebitelů.

Češi šetří na všem. Tržby maloobchodníků za nepotravinářské zboží se meziročně snížily o 9,5 % a za potraviny o 9,3 %. Za pohonné hmoty však utratily o 6,9 % více než loni. Spotřebitelé přibrzdili náklady za výrobky pro domácnost o 16,5 %, za oblečení a obuv o 7,5 % a za počítače a telefony o 5 %.

Už příští měsíc by mohla přijít změna. Loni v květnu totiž začaly útraty Čechů meziročně klesat a letos začnou díky nízké srovnávací základně pravděpodobně opět mírně růst. Na chování spotřebitelů se však nic nezmění.

I přes velmi nízkou nezaměstnanost se lidé bojí o své budoucí příjmy a o celkovou ekonomickou situaci. Tomu nepřidalo ani hospodaření státu za květen, které dosáhlo schodku neuvěřitelných 271,4 mld korun ani vysoké úroky ze strany ČNB.

Ceny sice klesají, ale velmi pomalu, ale stále existuje šance, že se inflace za celý letošní rok dostane pod 10 %. I toto číslo je však jedno z nejvyšších v EU.

Témata:  ekonomika Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy