Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny ropy se navzdory dohodě o snížení těžby vyvíjejí smíšeně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INCORP images

Ceny ropy se dnes vyvíjejí smíšeně. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se sice v neděli dohodli na snížení produkce, panují však obavy, že toto snížení nebude dostatečné k vykompenzování negativního dopadu koronaviru na poptávku.

Kolem 14:45 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o zhruba 0,6 procenta na 31,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu naopak připisovala téměř půl procenta na 22,87 dolaru za barel.

Skupina těžařů nazývaná OPEC+ se v neděli dohodla na snížení těžby ropy v květnu a v červnu o 9,7 milionu barelů denně, což představuje zhruba deset procent světových dodávek suroviny. Celosvětová spotřeba pohonných hmot se přitom v důsledku šíření koronaviru propadla o zhruba 30 procent, napsala agentura Reuters.

"Neočekáváme trvalé oživení cen ropy, dokud se ve třetím čtvrtletí neuvolní zadržovaná poptávka," uvedl analytik Harry Tchilinguirian ze společnosti BNP Paribas. Analytici z banky Citigroup předpokládají, že cena ropy Brent bude ve třetím čtvrtletí činit 35 dolarů za barel a ve čtvrtém čtvrtletí dosáhne 45 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 31,30 31,48 New York - NYMEX WTI květen 22,87 22,76

Témata:  ropa USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.