Část britských firem testuje čtyřdenní pracovní týden při zachování mzdy

Zhruba 70 společností s více než 3300 zaměstnanci v Británii začíná ode dneška testovat návrh, že jejich zaměstnanci budou pracovat pouze čtyři dny v týdnu při zachování plné mzdy. Pilotní projekt potrvá šest měsíců a má zjistit, zda se podaří zkrátit pracovní týden bez toho, aby se snížila produktivita práce. Experiment zorganizovala skupina, která se zasazuje o kratší pracovní týden bez snížení mezd, uvedl server televize BBC.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle organizátorů je experiment největší svého druhu na světě. Řídit ho budou akademici z univerzit v Oxfordu a Cambridge, odborníci z americké Boston College a z institutu Autonomy.

Do testování se zapojily firmy z různých oborů, od vývojářů kancelářského softwaru, přes náborové firmy až po charity či restaurace nabízející oblíbené fish and chips. Výzkumníci budou měřit dopad na produktivitu a duševní pohodu, ale také na životní prostřední a rovnost pohlaví. Budou sledovat, jak zaměstnanci reagují na den volna navíc, včetně faktorů jako stres, spokojenost s prací a životem, zdraví, spánek, využití energie a cestování.

"Koncept pětidenního pracovního týdne z 20. století už není tím nejlepším pro podnikání ve 21. století," řekl generální ředitel Charity Bank Ed Siegel. "Pevně věříme, že čtyřdenní pracovní týdne bez změny mzdy nebo výhod vytvoří šťastnější pracovní sílu a bude mít stejně pozitivní dopad na produktivitu podnikání, zkušenosti zákazníků a naše sociální poslání," dodal. Charity Bank do průzkumu rovněž zapojila.

Experiment je součástí širší celosvětové iniciativy. Testy menšího rozsahu se konají také v Irsku, USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Některé společnosti, jako například technologická firma WANdisco či internetová banka Atom, už podobný systém přijaly v naději, že méně pracovních dní zvýší produktivitu lidí v době, kdy jsou v práci, a zlepší morálku zaměstnanců.

Vedoucí výzkumu, ekonomka a socioložka z Boston College Juliet Schorová, uvádí, že držet se rigidního, staletí starého systému založeného na čase nedává smysl. Připouští ale, že myšlenka čtyřdenního pracovního týdne nemusí vyhovovat každému ani všem profesím. Ve zdravotnictví či školství mohou být zaměstnanci podle ní už teď přepracovaní a vystresovaní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky