Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel znovu vyzval ČR, aby klientům CK proplatila vouchery

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropská komise znovu apelovala na Českou republiku, aby co nejdříve zajistila okamžité vrácení peněz klientům cestovních kanceláří, kteří za zrušené zájezdy kvůli epidemii koronaviru dostali místo hotovosti vouchery na jiné pobyty. Informoval o tom dnes Český rozhlas - Radiožurnál s odkazem na dopis, který Brusel zaslal ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). Česko podle MMR trvá na tom, že unijní pravidla na ochranu spotřebitelů neporušilo; nynější stanovisko Evropské komise studuje.

CK mohly podle nového zákona tzv. lex voucher vydávat na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna klientům místo hotovosti poukazy. Nárok na vrácení hotovosti budou mít čeští klienti, kteří poukaz k úhradě jiné cesty nevyužijí do konce srpna příštího roku. Vyplatit peníze rovnou mohou žádat lidé starší 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, samoživitelky a samoživitelé či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat. Peníze mohou rovnou požadovat také školy v případě školních zájezdů.

Evropská komise ale chce, aby lidé i v současné mimořádné situaci mohli dostat peníze hned a bez výjimek.

MMR se podle mluvčího Viléma Frčka s dopisem Evropské komise nyní seznamuje. Trvá ale na tom, že unijní předpisy Česko neporušilo, protože český zákon obsahuje řadu výjimek a o peníze nepřijde nikdo. Pokud klient CK poukaz nevyužije do 31. srpna příštího roku, peníze mu kancelář musí vrátit.

Evropská komise hrozila Česku kvůli vydávání poukázek klientům cestovních kanceláří i žalobou, nyní ale o tom podle Radiožurnálu neuvažuje, protože sporná praxe už skončila.

Evropské státy se snažily usnadnit situaci společnostem v cestovním ruchu zasaženým omezeními kvůli covidu tím, že místo vracení peněz mohly dočasně nabízet klientům poukazy. Směrnice EU však lidem zajišťuje právo na to, aby do dvou týdnů získali za zrušené zájezdy zpět hotovost. EK proto rozeslala v polovině května 13 státům včetně Česka vytýkací dopisy se žádostí o vysvětlení.

Témata:  cestovní kanceláře Cestování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.