Asociace: COVID záruka CK pomůže hlavně malým a středním CK

Chystaný program COVID záruka CK pomůže podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) především malým a středním kancelářím při získání pojištění pro případ úpadku. Podstatou programu je podle asociace poskytnutí státní bankovní záruky, která by za určitých podmínek pokryla významnou část jistiny, kterou pojišťovny po CK požadují. ČTK to řekl prezident AČCKA Roman Škrabánek, podle nějž asociace tuto státní pomoc iniciovala a podílí se na nastavení dílčích parametrů programu.

Cestování, ilustrační fotografie
reklama

Správcem programu je podle Škrabánka ministerstvo průmyslu a obchodu, na jeho vzniku se podílí také ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). "Oceňujeme opravdu funkční spolupráci s ministerstvy a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, jejímž prostřednictvím by bankovní záruka po schválení vládou měla být poskytována," řekl Škrabánek. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) minulý týden avizoval, že kabinet by se měl programem zabývat na dnešním jednání.

CK podle Škrabánka v současné době nečelí pouze negativním dopadům pandemie koronaviru, ale také značnému zpřísnění podmínek ze strany pojišťoven pro získání pojištění pro případ úpadku. Pojišťovny podle Škrabánka na nové pojistné období požadují vedle úhrady samotného pojistného, i složení vysoké jistiny (základní spoluúčast). Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež ČTK minulý týden řekl, že pojištění proti úpadku je proti uplynulému roku dražší o 30 až 50 procent.

"Stát by cestou poskytnutí záruky umožnil velkému množství cestovních kanceláří nadále provozovat svou činnost," uvedl dále Škrabánek. O pojistce na další období momentálně vyjednává například Firo-tour, které skončila smlouva 31. prosince. Dočasně tak pokračuje v činnosti jako cestovní agentura.

MMR k 1. lednu eviduje 704 CK. Úpadek loni podle resortu vyhlásilo deset CK, 133 jich přerušilo činnost, nově vzniklo 20 CK.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky