Boeing v květnu získal více nových objednávek než Airbus

Americký výrobce letecké techniky Boeing dodal v květnu leteckým společnostem 17 letadel, což je méně než Airbus, získal ale více nových zakázek než evropský rival. Mimo jiné Boeing dodal minulý měsíc také deset strojů své řady 737 MAX, která se potýkala s pochybami ohledně bezpečnosti po dvou smrtelných nehodách. To je o šest více než měsíc předtím. Dnes to sdělila firma.

Boeing
reklama

Stroje 737 MAX zůstávají nejprodávanějším typem Boeingu. A to přesto, že v nedávné době se potýkaly s problémy s elektřinou a předtím nemohly 20 měsíců do vzduchu.

Zprávy o dodávkách bedlivě sledují investoři, protože vytvářejí tolik potřebnou firemní cashflow nutnou proto, aby se Boeing vzpamatoval z propadu zapříčiněného pandemií a předtím nehodami dvou letadel 737 MAX. Airbus předal zákazníkům v květnu 50 nových strojů.

Boeing dnes uvedl, že v květnu obdržel objednávky na 73 letadel, z toho bylo 61 na model MAX. Po zohlednění storna a změněných rezervací firma minulý měsíc získala 20 nových zakázek. Měla tak čtvrtý měsíc po sobě pozitivní bilanci a dařilo se jí lépe než Airbusu. Ten v květnu obdržel pouze čtyři nové zakázky.

Za prvních pět měsíců roku Boeing dodal leteckým společnostem 111 letadel. Bilanci amerického výrobce narušují problémy s řadou dálkových letadel 787 Dreamliner. V květnu dodal zákazníkům jen dva tyto letouny. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) jejich dodávky dočasně pozastavil, aby mohl zanalyzovat výrobní nedostatky.

Témata: Boeing | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky