Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Black Friday: Na co si dát pozor při nákupech?

Black Friday
Black Friday
Foto: Pixabay

Black Friday se stal již tradičním svátkem nákupů a řada e-shopů si na něj nachystala různé slevové akce. Výrazná sleva ale často přehluší ostražitost spotřebitelů, kteří se nechají zlákat k nákupu na neznámém e-shopu. Jak rozeznat neseriózní e-shop a na co si ještě dát při nákupu na internetu pozor, vysvětluje advokát Roman Tomek z kanceláře SEDLAKOVA LEGAL.

Jak mohu jako laik rozeznat neseriózní e-shop? 

Začal bych běžným kritickým myšlením. Pokud jsou ceny na e-shopu významně odlišné od těch na e-shopech jiných, je pravděpodobně něco v nepořádku. Dalším příkladem může být zvláštní doména e-shopu, která nijak nereflektuje název, společnost, která e-shop provozuje apod. Typicky je doména registrována pod jinou zemí.

Pokud by člověk chtěl jít podrobněji do některých právních náležitostí, určitě by někde na e-shopu měla být umístěna identifikace provozovatele e-shopu. Každý návštěvník by tak měl mít možnost zkontrolovat si, která společnost/podnikatel za e-shopem stojí. Pokud jsou zveřejněny obchodní podmínky, u neseriózních e-shopů často bývají velmi strohé, vzorové, identifikace provozovatele se liší apod.

Lze také pochválit činnost, kterou v této oblasti vyvíjí dTest, který provozuje webové stránky, kde se dá e-shop zkontrolovat, zda na něj například v minulosti nebyly podány stížnosti.

Jaké obchodní podmínky jsou dané a kde je naopak prostor pro to, aby si je konkrétní e-shop přizpůsoboval?

Vzhledem k tomu, že u e-shopu na jedné straně stojí podnikatel a na druhé spotřebitel, má e-shop poměrně omezené možnosti toho, co si může upravit. Proto je potřeba aplikovat ustanovení občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele. Občanský zákoník v § 1810 a dále upravuje, co musí e-shop spotřebiteli sdělit před uzavřením smlouvy. 

V některých případech má neuvedení informací v podmínkách za následek výhodnější postavení spotřebitele. Například pokud neuvede e-shop informace tom, že může spotřebitel do 14 dnů od smlouvy odstoupit, prodlužuje se tato lhůta pro odstoupení na 1 rok a 14 dnů.

Zároveň je v § 1814 uvedeno, co nikdy nesmí v obchodních podmínkách uvedeno za ujednání. Zejména jde o taková ustanovení, která by:

spotřebiteli znemožňovala reklamovat zboží umožňovala e-shopu odstoupit od smlouvy, ovšem spotřebiteli ne umožňovala měnit jednostranně povinnosti z obchodních podmínek vyplývající zbavovala spotřebitele možnosti podat žalobu.

 Obecně nemůže e-shop upravit nic, co by bylo nepřiměřené vůči spotřebiteli, takže spotřebitel v celém vztahu má mnohem silnější postavení. Prostor pro úpravu je zejména v oblasti placení ceny, způsobech uplatnění reklamace či ve způsobu komunikace se spotřebiteli. Manévrovací prostor je však velmi malý.

Jak je to u zahraničních e-shopů, které na běžného spotřebitele působí, že jsou tuzemské? Jsou tam nějaká další rizika?

Určitě jsou s tím spojené faktické problémy, které spočívají třeba v horší komunikaci s e-shopem, kdy může být složitější jazyková bariéra. 

Zároveň může být složitější vymahatelnost. Pokud například zaplatím předem a následně mi není zboží doručeno, může být problém s tím domoci se vrácení peněz. Nařízení EU samozřejmě myslí na to, že může spotřebitel podat žalobu v ČR. Složitější pak však může být vynutit takové rozhodnutí v jiné zemi (zvlášť když je země mimo EU). Mnohdy také tyto zahraniční e-shopy vsází na nízké částky, tudíž předpokládají, že nikdo nebude tento bagatelní problém řešit.

Máte ještě nějaká další doporučení pro spotřebitele?

Buďte obezřetní, pokud si kupujete zboží z Číny, protože tamní prodejci moc dobře vědí, že je pro vás velmi složité se čehokoliv domoci. Dobré je také zmínit, že pokud si cokoliv na e-shopu objednáte a následně si zboží nevyzvednete, ještě to neznamená, že jste od smlouvy odstoupili. Stále existuje povinnost zaplatit kupní cenu. V praxi to e-shopy většinou neřeší, ovšem v některých případech by taková situace, kdy to e-shop bude řešit, mohla nastat.

Témata:  Black Friday

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.