Česko čeká stagnace, nepotřebuje žádný "velký plán"

Česká ekonomika by v letošním roce podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera měla stagnovat, meziroční změna HDP se bude pohybovat kolem nuly, Česko nepotřebuje žádný "velký plán" kvůli možnému rozpadu eurozóny. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

reklama

Česká národní banka podle Singera uvažuje o důsledcích možného rozpadu eurozóny, ale stav hospodářství země podle něj znamená, že není třeba "velkého plánu".

"Uvažujeme o tom, co se může stát, ale nevěřím vzhledem k našemu kapitálu a pozici zahraničního obchodu, že musíme mít nějaký velký plán," uvedl Singer na ekonomické konferenci ve Vídni.
 
Ve své poslední prognóze ČNB předpovídala české ekonomice letošní růst zhruba 1,2 procenta. Alternativní scénář, počítající s krizí v eurozóně, počítá dokonce s poklesem o 0,4 procenta. Aktuální prognózu ČNB zveřejní po skončení měnového jednání bankovní rady ve čtvrtek 2. února.
 
Díky nynějšímu kurzu české měny bude podle Singera možné ještě chvíli nechat náklady na úvěry beze změny. "Současný směnný kurz (koruny) nám umožňuje ještě chvíli neměnit sazby," řekl dále Singer na konferenci ve Vídni.

Tříměsíční klouzavý průměr kurzu koruny podle agentury Reuters ve středu činil 25,518 za euro, tedy pod očekáváním centrální banky pro první čtvrtletí. ČNB počítá s průměrným kurzem 23,70 koruny za euro.
 
ČNB drží základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, od května roku 2010 na historickém minimu 0,75 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky