V českých lesích se vytěžilo rekordní množství dřeva

V českých lesích se vloni vytěžilo rekordních 19,4 miliónů m3 dřeva bez kůry. Jedná se o 10% nárůst oproti předchozímu roku.

Ilustrační fotografie
reklama

Těžba dřeva jako nejvýznamnější část produkce lesnictví činila v minulém roce 19,4 miliónu m3 bez kůry. Nahodilá těžba představovala 61 %, z hlediska příčiny převažovala hlavně hmyzová a živelní. Výrazně převládala těžba jehličnanů. „Vloni jsme zaznamenali historicky nejvyšší těžbu dřeva o objemu 19,4 miliónu m3 bez kůry. Byl tak pokořen rekord z roku 2007. Nejvíce dřeva se vytěžilo v krajích Olomouckém a Moravskoslezském, kde podíl nahodilé těžby přesáhl 90 % a pokračuje zde kalamitní stav,“ uvádí Jiří Hrbek z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Plocha zalesňování se v posledních letech příliš nemění. Vloni dosáhla bezmála 20 tisíc hektarů. Podíl listnatých dřevin činil 42 %, což je nejvíc od roku 1960. Minulý rok se v lesích vysázelo skoro 125 miliónů nových stromků, 54 % sazenic připadalo na listnaté dřeviny. U listnáčů převládal buk a dub, mezi jehličnany se zalesňovalo hlavně sazenicemi smrku a borovice. Nejvíc se v minulém roce zalesňovalo v Olomouckém kraji.

České lesy pokrývají 2,7 miliónu hektarů. Za posledních 50 let se jejich výměra zvětšila o necelá 3 %.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky