Hospodářská komora: Česku chybí stále víc učňů

Česká ekonomika pociťuje stále větší nedostatek učňů a technicky vzdělaných pracovníků a vzhledem k demografickému poklesu bude tento negativní trend zřejmě i nadále pokračovat. V sobotu na to upozornila Hospodářská komora ČR, která se odvolává na vlastní průzkumy mezi českými podniky.

660
reklama

Prosperita tuzemské ekonomiky je podle Hospodářské komory z velké části závislá právě na průmyslu a technických oborech. "Pro udržení konkurenceschopnosti a zajištění naší prosperity proto potřebujeme dostatek technicky vzdělaných odborníků, ale také kvalitní řemeslníky. Bez nich to nepůjde," upozorňují dlouhodobě zástupci Hospodářské komory.
 
"Vzhledem k rozvoji průmyslu nejen u nás, ale v celé střední Evropě, budou dělnické a technické kádry citelně chybět. Je proto důležitá podpora státu a spolupráce ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, krajů jako zřizovatelů odborných středních škol, Hospodářské komory ČR a také Svazu průmyslu ČR," prohlásil prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.
 
Školský systém podle něj v současnosti neodpovídá požadavkům trhu práce. "Hospodářská komora ČR rozumí touze dětí a jejich rodičů po získání kvalitního universálního vzdělání. Jen upozorňuje, že by vždy měli dotyční zvažovat, zda se zvoleným typem vzdělání v životě dobře uplatní a uživí. Dosavadní zkušenosti svědčí přitom o tom, že to přitom mnohdy neberou dostatečně v potaz. Není přeci ostuda být kvalitní řemeslník, ten není méněcenný, naopak pro společnost je stejně potřebný jako vysokoškolák. Představa, že všichni budou mít vysokou školu, ale nikdo nebude manuálně pracovat, je z říše snů – jedině že bychom pravidelně dováželi statisíce pracovníků z ciziny, ale to není ani reálné ani přijatelné," uvedl vedoucí tiskového oddělení Hospodářské komory Petr Kopáček.
 
Mezi nástroje, které tuto neuspokojivou situaci pomohou do budoucna řešit, patří podle Hospodářské komory například poskytnutí větší motivace firmám zapojit se přímo do školství (daňově uznatelné náklady), nebo projekty Národní soustavy kvalifikací a Národní soustavy povolání, pomocí kterých budou podrobně zmapovány potřeby na trhu práce, definovány a podrobně popsány jednotlivá povolání, včetně nezbytných kompetencí, a také nastaveny jednotná celorepubliková pravidla, co je potřeba umět a jakou kvalifikaci mít pro výkon daného povolání. Hospodářská komora ČR rovněž podporuje zavedení jednotné učňovské zkoušky, která by měla garantovat srovnatelnou úroveň učňů a zkvalitnit jejich výuku.

Témata: ekonomika | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky